farvede vægge
Stil

36 inspirerende boliger med farvede vægge

1. juni 2017
af Caroline Tranberg, Dyrup, Flügger og Jotun
Ønsker du at kæde to rum bedre sammen, eller vil du have loftet til at syne højere? Dyp penslen og mal en væg i farver, så er du et godt skridt på vejen. Vi guider dig til, hvordan du får det optimale ud af dine farvede vægge - og selvfølgelig også til hvilken farve du skal vælge...

DIN GUIDE TIL FARVEDE VÆGGE

Hvilken væg?

Mal to rum sammen – med ens farver

Tænk over hvilke rum, der skal hænge sammen i hverdagen. Hvad med fx det åbne køkken og stuen? Overvej at male rummenes fælles væg en enkelt farve, eller to farver der spiller godt sammen, hvis du ønsker at opfattelsen af de to rum skal være mere samlet. Med det rigtige farvematch skaber du sammenhæng i din bolig samtidig med du afgrænser det enkelte rum.

Fremhæv møbler og kunst – med en mørk væg

Mange mener, at mørke farver på vægge og lofter og gulve nok hygger, men visuelt får rummet til at syne mindre. Det er ikke altid rigtigt. Der er nemlig tilfælde, hvor brug af mørke farver får dit hjem til at syne større. Det gælder især i små boliger, hvor én mørk væg på næsten magisk vis kan give indtryk af at være et ekstra rum i rummet. Den mørke vægflade fremhæver møbler og kunst på en helt anden måde, end når de har en hvid væg som baggrund.

LÆS OGSÅ: Ikke klar til at gå all in på de farvede vægge? Så prøv at indrette med farver - se her, hvordan

Højt til loftet – med en delvist malet væg

Du kan også vælge at male dele af din væg, enten i felter eller halvdelen af væggen. Maler du halvdelen af en væg, således at den øverste del er hvid og den nederste del er en anden farve, vil det føles, som om der er højere til loftet. Det gælder også, hvis du maler væggen under din skråvæg (gavlen). Så giver det en fornemmelse af, at der er højere til loftet, hvilket er en fordel i små rum. Pas på med at male selve skråvæggen, da det ofte kan give en modsat virkning.

TIP! Hvis du mangler lys i dit rum, kan det være en fordel at vælge en maling med en højere glans. Det samme gælder i beskidte rum, som f.eks. entreen, badeværelset, området over køkkenbordet eller i et rum med brændeovn. Jo højere glans, desto blankere er malingen og rummet vil syne større.

Hvilken farve?

Tendens – Mørke støvede farver

Ifølge Dyrup er trendfarverne i 2017 mere mørke, end vi ellers er vant til i Skandinavien. Dyrup skriver, at de mørke støvede farver er populære, fordi vi er mere opmærksomme på vores rødder og arv med inspiration fra historiebøgerne og et klassisk look. Farverne er mørkeblå, mørkebrune og grønne, og en farve som støvet gul er også kommet med.

Tendens – Pasteller

Pasteller er et andet vigtigt farvetema i 2017 ifølge Dyrup. Her fortæller de, at de rolige farver vinder frem, fordi vi som mennesker søger væk fra den digitaliserede verden og i stedet går op i mindfulness og indre balance. Farverne er især lyse udgaver af blå og rød.

Tendens – Grøn

Flügger har især fokus på nuancer af grøn – fra de sarte spæde grønne farver, over den mere grålige ende af skalaen til den mørke smaragd-grønne farve. De mener, at det er tidens store kærlighed til naturen og økologi, der har inspireret til at dekorere vores hjem i grønne nuancer.

Tendens – Mat kalkmaling

Jotun fokuserer især på kalkmaling, og introducerer i år Lady Minerals – en serie af mat kalkmaling i naturlige farvetoner. Den kalkmatte maling stryges tilfældigt på med en pensel og giver dermed et rustikt og naturligt udtryk. Kalkmalingen går også rigtig godt som ramme for design og brugskunst i keramik og træ.

Bryd den hvide vane

Er du typen, der elsker farver, men af en eller anden grund altid ender med at male hele huset hvidt? Hvis du har mod på mere end bare hvid, men har brug for at tage ét skridt ad gangen, kan det være en god idé at starte med at vælge neutrale farver fra den grå ende af farveskalaen. Her finder du smukke nuancer og bred variation mellem varme og kolde toner, men slipper samtidig for at tage stilling til en hel ny farveretning.

TIP! Når du skal bestemme din vægfarve, kan det være en god idé at male 2 eller 3 nuancer op i et lidt større område - mindst 1 x 1 meter. Pas på med at vurdere farven alene ud fra en papirprøve eller fra et magasin. En god tommelfingerregel er at vælge en farve, der er flere toner lysere end farveprøven.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også