Bolig

Bolig: Nordisk og enkel jul

af Tia Borgsmidt 24. november 2017
Foto Tia Borgsmidt
Birgittes hjem er indbegrebet af nordisk enkelthed med stedvise juledekorationer og pynt. En evne, som hun også udlever i sit job som visual merchandiser for Ikea.
PÅ BESØG HOS  Birgitte Mentz Winther, 35 år, visual merchandiser i Ikea, Søren Busch Madsen, 38 år, projektleder i byggebranchen, og børnene Hjalmar Busch Winther, 5 år, og Bertram Busch Winther, 2 år. Huset er en murermestervilla på 210 m2 fra 1934 og ligger i Middelfart på Fyn.  
  KOM MED INDENFOR I DEN STORE MURERMESTERVILLA I GALLERIET HERUNDER
Tapet kan ændre et rum fuldstændig. Er det meget markant som her, så hold det til en enkelt væg i rummet. Tapetet hedder ”Woods” og er fra Cole & Son. Julestjernen har Birgitte købt i et supermarked.
Når du indretter, er det altid en god idé at respektere rummets særpræg som f.eks. de originale detaljer i gulv, på vægge eller loft. Når du pynter op til jul, kan du godt sprælle lidt mere. Birgitte har valgt forholdvis markante julestjerner, men har holdt dem i de nordiske farver.   Tæppe og spisebordstole er fra Ikea, bordet er fra Idemøbler og lamperne fra Louis Poulsen. 

Lav en buket af grene fra haven, og dekorér dem med dit yndlingspynt. Det er nemt, og så pynter det i hele december – også hvis du ikke er til det helt store festfyrværkeri af julepynt. Den grå farve på væggen hedder Kalklitir Concrete Secco.

Udnyt køkkenets oversete plads, f.eks. med taburetter fra Trævarefabrikernes Udsalg, så er der plads til selskab – også i køkkenet. Gulvet er et Forbo Marmoleum-klikgulv.

Saml dit arveservice på en bakke, så er det lige til at dække bord, og det pynter, når det ikke er i brug. Stellet har Birgittes mand arvet fra sin tipoldefar. Kopperne er fra Royal Copenhagen. 

Er du så heldig at have en trappe, så udnyt gelænderet til adventsgaver, pakke­kalendergaver eller bare til drillenissens overraskelser i løbet af december. Her er det julesokker fra Rema1000 og en gå-bil fra Vilac. En stuegran har fundet vej til teaktræsbordet, som er et loppefund. Vægurene har Birgitte og Søren begge arvet fra deres bedsteforældre.

Et lille grantræ i en potte – det er julet, det er råt, og så er det bæredygtigt. For når julen er ovre, kan du plante det ud i haven eller forære det væk til en ven med have. Sofaen er fra Ikea.

Du kan nemt kombinere natur med fabrikeret julepynt. Blade, gran og kogler fra skoven giver et rustikt, hyggeligt og hjemligt look blandt kugler, hjerter og kræmmerhuse.  Kuglerne er fra Pinoc i Odense.
Lyse vægge og lyse gulve kan give et skin, der får hjemmet til at funkle, som her i mellemgangen, hvor en udstoppet musvåge fra et loppemark­ed i Tønder sidder på væggen og holder øje med husets indgang.Gulvet er et Forbo Marmoleum-klikgulv.
En enkelt gren med kogler kan få julen helt ind i de private gemakker. Du kan roligt indrette i de grålige farver. De grå nuancer fortsætter ind i det nye år som base. Spræl i stedet med en farve på væggen, eller red op med farverigt sengetøj.      Gulvtæppet er fra Ikea. Tekstilerne på sengen er henholdsvis fra Ikea og Jysk. Puderne og natbord­et er også fra Ikea. Kastanjekransen er lavet af parrets søn, Bertram.

Et badeværelse uden for meget nips giver ro og overblik. Og så kan du sætte kulør på det med håndklæder i sæson­ens farver. Her i støvet blå. Vasken hedder Il Bagno og er fra Alessi.