boligreportage
Bolig

Bolig: Jul uden grænser

af Katrine Martensen-Larsen 27. november 2015
Foto: Mikkel Adsbøl
Selv om julen ikke bliver fejret hjemme i år, bliver der ikke sparet på julerierne hos Charlotte Mehder Scholte og hendes mand Einar. Traditionerne bliver holdt i hævd og hjemmet pyntet med alt fra hjemmelavede kræmmerhuse og korknisser til unik julepynt købt rundtomkring i verden.
PÅ BESØG HOS Charlotte Mehder Scholte, journalist og blogger om bæredygtigt design på therelab.com, hendes mand Einar, der er konsulent og partner, deres søn Otto på 4 ½ år samt lille Eddie, der er på vej. Deres villalejlighed er på  148 kvadratmeter og ligger i Hellerup.   

Galleri: Bolig: Jul uden grænser

I stuen skaber en blå væg og et overdådigt værk et unikt blikfang, der måske er hjemmets bedste eksempel på det, som Charlotte selv beskriver som en moderne og eklektisk stil.Vægfarven er Stone Blue fra Farrow & Ball. Kunstinstallationen Raindrops er udført af den amerikanske kunstner Curtis Jere omkring 1970. Den er købt hos The Apartment. Sofaen er fra Muuto.  
På spørgsmålet om, hvorvidt der er noget i hjemmet, Charlotte ikke kunne leve uden, svarer hun prompte: ”Vores kakkelovn! Den er et møbel i sig selv og holder os varme i alle de kolde måneder. Den er både smuk og funktionel.” Kakkelovnen er familiens bedste og første køb til hjemmet. I stedet for et klassisk juletræ har familien pyntet filigrantræet med deres fine samling af julepynt, som er et mix af hjemmelavede ting og rejsefund. Kræmmerhusene lavede Einar som barn, mens korknisserne af Shane Bronx er købt på en rejse. Både træ og pynt skal med på skiferie til Østrig hen over julen. Bagerst i stuen står Wegners bamsestol. Sofabordet i valnøddetræ er også af Wegner. Det utraditionelle juletræ fås hos Applicata. Lampen er fra Gubi.
For at fremhæve de høje paneler i gangen er den øverste del af væggene malet i en lys blå farve. Selv i gangen er der pyntet til jul med fine julekugler i den gamle lysekrone. Den blå farve er Parma Gray fra Farrow & Ball. 

Alle pakker får forskellig indpakning og pyntes med sejlgarnssløjfer og kviste med kogler eller andet  grønt fra haven. 

Charlotte mangler en lampe over spisebordet og drømmer om en industriel lysekrone fra Workstead. Den røde bænk står som et smukt blikfang i stuen og er et godt eksempel på, hvad et enkelt møbel i en modig farve kan gøre for indretningen.Spisebordet er fra Københavns Møbelsnedkeri, og stolene er købt hos Lauritz.com. Kunstværket, Feinschmecker, er af Noble & Webster fra Edition Copenhagen. Den røde bænk er fra The Apartment, og standerlampen fås bl.a. hos Gubi.
Charlotte og hendes mand går op i bæredygtighed og vælger derfor ikke indretningsløsninger, der måske skal skiftes ud om 10 år. Køkkenet er derfor sat midlertidigt i stand ved at male lågerne, skifte bordpladen og sætte metrofliser op på væggen. Bordet er fra Granit.com og skamlen fra Ikea.  
Køkkenet er piftet op med hvide metrofliser og en sort hylde. Det sort-hvide look går igen i det porcelæn, der har fået en plads på de åbne hylder.Hylden er fra Vipp, de gamle rivejern er købt på et marked på Bali, og hakkeren er et kært minde fra Charlottes farmor. Den høje, grå vase er fra Ditte Fischer. På hylderne står der kopper og skåle fra blandt andet Iittala, Würtz, Piet Hein Eek og fra Boutique Taeko.

I vinterstuen står en daybed, som Charlotte selv har designet og bygget. Et økologisk rensdyrskind på madrassen understreger den hyggelige julestemning. 

Fine pakker med pynt fra haven

Adventsstage med naturligt pynt

Glem ikke det grønne, når du pynter til jul. Stil for eksempel en masse tynde glasvaser ved siden af hinanden og put forskelligt slags grønt i dem. Messingstativet med glasvaser er et gammelt fund. 
Bag sengegavlen er der malet et felt i en anden farve. Det markerer både sengens placering og indrammer en række små kunstværker på en god måde. Farven er Setting Plaster fra Farrow & Ball. Natbordet er fra House Doctor, og natlampen er en Bestlite med messingarm.