Bolig

Bolig: 55 m2 med skydedøre og funktionelle løsninger

af Camilla Tange Peylecke. Udgivet første gang 29. april 2020 6. januar 2021
Foto: Peter Kragballe
I designer og stylist Live Bergs lejlighed på 55 kvadratmeter sørger skydedøre og andre funktionelle løsninger for, at der er plads til alle de ting, hun er glad for.
HVEM Live Berg, designer og stylist, sammen med kæresten, Terje Gjersvold. HVAD Lejlighed på 55 m².  HVOR I Torshov i Oslo.  
  Lejligheden i den funktionalistiske ejendom i Oslo er lille. 55 kvadratmeter har Live Berg og kæresten, Terje Gjersvold, at råde over. Men det føles som meget mere. Den tidligere ejer var arkitekt og god til at udnytte arealet og fremhæve detaljer, som andre måske ville have syntes var værdiløse.   – Det, jeg elsker ved denne lejlighed, er arkitekturen. Jeg er stor fan af funktionalismen og de rene linjer. Samtidig er jeg vild med, at den har mange originale detaljer som afrundede hjørner, vinduer med originale håndtag og armeret glas i soveværelsesdøren, fortæller norske Live, der er uddannet produktdesigner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og boede otte år i Danmark, før hun flyttede tilbage til Oslo.   – Jeg troede aldrig, at jeg ville tage tilbage til Norge igen, men indså til sidst, at Norge også har ting at byde på med et friskt fokus på norsk design, håndværk – og flinke folk. Det ville jeg være en del af, og jeg har ikke fortrudt, fortæller Live.   Rundt omkring i lejligheden står både nye og ældre design-klassikere. Parret køber aldrig noget, medmindre begge virkelig gerne vil have det.    – Jeg er minimalist, som ironisk nok er glad for ting. Så min udfordring er at finde en balance imellem for meget og for lidt, siger Live, som ikke indretter sig efter modeluner.    – Vi prøver at undgå at følge en trend eller en bestemt stil. Det er vigtigt for mig, at der er balance og personlighed i indretningen, siger Live.

Tidløse ting

Mange af parrets ting købte de brugt, da de boede i København, og de har også gjort fund i Norges svar på Den Blå Avis.   – Jeg tænker ikke på tingene som vintage, men mere som tidløse objekter, der lige så godt kunne være blevet designet i dag, fortæller Live.    LÆS OGSÅ: Bolig: Dansk design - med et strejf af Japan   De fleste af væggene hjemme hos Live er malet grågrønne, en neutral farve, der skifter imellem at se grøn eller grå ud alt efter lyset. Men gangen har fået en anden tone.   – Jeg kan lide, at lejligheden har en neutral baggrundspalet. Men i gangen blev det for koldt og livløst, fortæller Live, der valgte en mørkere grågrøn til gangen. Resultatet er, at gangen virker mere som et selvstændigt rum end før – og endda et rummeligt et af slagsen.   

Kom med indenfor i Lives lejlighed i galleriet herunder:

Man kan sagtens have et enkelt, meget stort møbel i en lille bolig som her, hvor vintage-lænestolen Toad står som en hel skulptur i stuen. Live har malet de fleste vægge i den grågrønne nuance Tidløs fra Jotun, fordi den er neutral og fremhæver hendes ting.

Et bord af kork giver varme til de kolde nuancer i den enkelt indrettede stue. Lædersofaen er vintage, bordet er designet af Ilse Crawford for Ikea, og skamlen i hjørnet er designet af Alvar Aalto og fås hos Paustian. 

Live har selv designet den sorte stol så enkelt som muligt, nær­mest som en 1-stregtegning. Over stolen hænger fotokunst købt i koncept-butikken YME Universe i Oslo.

Rispapirlamper har en lethed, som klæder små rum, så dem har Live hængt op flere steder, her i køkkenet. En markant skydedør adskiller køkkenet fra stuen og er en både cool og funktionel løsning, fordi den ikke tager plads i rummet. Bordet fra Please Wait to be Seated har fået selskab af 80'er-stole.

Der er lige plads til en seng og et skab i soveværelset, som Live har indrettet i gråt og hvidt, køligt og roligt. Skamlen af lyst træ understreger den nordiske stil.

Stil kun få ting på hylderne, hvis du vil bevare letheden i en reol. Her står kunstværkerne direkte på de lette String-hylder, så er det nemt at skifte dem ud og flytte rundt på dem.

Et lille kontor gemmer sig i et skab bag en skydedør i entréen. Kontoret er indrettet med hylder og bordplade til al Lives kreative grej og papirer. Der ikke er naturligt lys i entréen, så Live har sat en dagslyslampe i loftet. Den ligner et ovenlysvindue og giver et behageligt lys. Lignende fås f.eks. hos Lampeguru.dk.