indendørs planter
Stil

3 tips, der får dine indendørs planter til at holde længere

27. september 2018
af redaktionen
Kilde: Greenify.dk Foto: Greenify
Er du også én af dem, der har svært ved at holde dine planter i live? Efteråret er over os, og årstidsskiftet har faktisk stor betydning for dine planters velvære. Her får du 3 praktiske tips, der får dine planter til at trives i vinterhalvåret også.

1. Vand mindre

Dine planter har brug for mindre vand i efterårets kolde måneder, da de får mindre lys og har ringere vækstbetingelser end i de varme måneder. Tjek jorden og sørg for, at den er tør i de øverste fem centimeter i overfladen, før den vandes. Vent som udgangspunkt lidt flere dage mellem hver vanding.

OBS!

Luften bliver automatisk mere tør i din lejlighed, når du tænder for varmen. Du kan med fordel forstøve dine planter med jævne mellemrum, så bladene ikke tørrer ud og får brune kanter, og så luftfugtigheden opretholdes. Pas desuden på med at stille din plante oven på en radiator, da jorden hurtigt vil udtørre og “slippe” krukken rundt i kanten. Det har den absolut ikke godt af, da store udsving i miljøet belaster planten.

2. Omplant

Dine planter har vokset sig store og stærke henover sommeren og har brug for ny muld og plads til at klare sig godt igennem vinterhalvåret. Omplant dem i efteråret inden kulde og mørke sætter ind.

OBS!

Stop med at gøde jorden. Dine planter kører på lavt blus, når de ikke er i vækstsæson og ikke får samme mængder af lys og varme, som de ellers har været vant til fra sommeren. Pas derfor på med at give dem flere næringsstoffer, end de har brug for. De har allerede fået næring fra den jord, de er blevet omplantet i.

3. Stil dine planter så lyst som muligt

Dine planter har brug for mere lys i de mørke måneder, ryk dem derfor tættere på vinduerne i din lejlighed, og stil dem så lyst som muligt - gerne i vestvendte vinduer, hvor der er størst sandsynlighed for at blive ramt af solens stråler.

OBS!

Selvom planterne har brug for mere lys, skal du være opmærksom på kulde fra vinduerne - de kan nemlig ikke lide træk. Derudover skal planten vænne sig til efterårets klimaforandringer. Det er derfor helt normalt, at den taber et par blade ved sæsonskift. De fleste populære stueplanter kommer fra egne, hvor årstiderne ikke skifter, så derfor kan de få det lidt hårdt i vores vintermåneder. Giv dem tid, ro og optimale betingelser. Jo mere du beskytter dine planter, jo pænere er de.

LÆS OGSÅ: 5 fede idéer til dine indendørs planter

freja lautrupbine

Rådene er udarbejdet af Freja Lautrupbine , der er gartner hos konceptbutikken Greenify. Se mere på Greenify.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også