Svært ved at sige fra?
Selvudvikling

Svært ved at sige fra? Sådan gør du i 6 hverdagssituationer

27. marts 2019
af Katja Ottosson
foto: Panthermedia
Tynges du af dårlig samvittighed ved tanken om at sige stop, når der forventes mere af dig, end du føler, at du kan yde? Her får du coachens råd til, hvordan du konkret siger fra i 6 hverdagssituationer.

Mange af os kender det: Vi har brug for at sige fra i en bestemt situation, men har svært ved at kommunikere en afvisning af frygt for at såre eller skuffe den anden.

I bund og grund handler det dog om at være ærlig over for sig selv og modparten. Coach Helene Rosendahl Hillersdal kommer her med sine bud på, hvordan du siger fra i 6 konkrete situationer:

1. Du har fået en krævende opgave på jobbet, og du føler ikke, at du kan løse eller overskue den:

– Hvis du ikke kan løse opgaven, fordi du f.eks. mangler viden, så kan du svare: ”Den her opgave er jeg ikke i stand til at løse, fordi den er for svær, og jeg har brug for mere viden.” Hvis du ikke kan overskue opgaven, så kan du svare: ”Den her opgave er jeg ikke i stand til at løse alene, så jeg har brug for, at nogen hjælper mig,” siger Helene Rosendahl Hillersdal.

– Man skal huske på, at det handler om at være ærlig på en respektfuld måde over for sig selv og den anden. Jeg kalder det at blive på egen banehalvdel, dvs. at man altid skal tale ud fra sig selv, forklarer hun.

2. Du bliver behandlet uretfærdigt af en kollega eller chefen:

– Det er vigtigt at gøre sig klart, at der altid potentielt set kan opstå konflikter, når man siger fra, mener Helene Rosendahl Hillersdal.

– I denne situation kan du f.eks. svare sådan her: ”Når du siger det, du gør, eller når jeg oplever, at jeg ikke bliver involveret, så får jeg svært ved at løse mine arbejdsopgaver ordentligt. Jeg har brug for at lave en aftale om, hvordan vores fremtidige samarbejde skal være.”

LÆS OGSÅ: Dårlig samvittighed? Sådan gør du dig fri

3. Dine børn eller svigerbørns forventninger, til at du altid står på spring for at hjælpe med børnebørnene, er for stor:

– Det kan være vanskeligt, når der som her er følelser involveret. Så her handler det først og fremmest om at anerkende personerne, og så gå til sagen: ”Jeg vil rigtig gerne hjælpe jer, og jeg holder meget af børnebørnene, men jeg har også brug for tid til mig selv en gang i mellem.”

– I alle tilfælde kan vi sige fra, eller vi kan lade være med at sige fra, men uanset hvad vil der altid være konsekvenser. Så spørgsmålet er, hvad man bedst vil kunne leve med, understreger Helene Rosendahl Hillersdal.

LÆS OGSÅ: 5 tip til bedre selvværd og større mod

4. Du er inviteret til et arrangement, som du i bund og grund ikke har overskud eller lyst til at deltage i:

– Igen handler det om at huske at give anerkendelse: ”Tusind tak for invitationen, men det er desværre ikke muligt for mig at komme den dag, da jeg ikke har overskud til at deltage.” Eller bare kort og godt: ”Tak fordi I tænkte på mig, men jeg kan ikke komme.”

– For mange hersker der en følelse af, at man skal have en anden aftale i kalenderen, før det er okay at sige fra. Men det er altid vigtigt at se på sine egne behov først og fremmest. Det er helt legalt at have brug for bare at være derhjemme, siger Helene Rosendahl Hillersdal.

LÆS OGSÅ: Psykologen: Derfor skal du gøre ting kun for din egen skyld

5. Du er gået på pension, og venner, familie eller bekendte forventer din hjælp, nu hvor du jo må have masser af tid tilovers:

– Her kan du f.eks. svare: ”Jeg har masser af tid, det er rigtigt, og jeg vil gerne hjælpe jer ind i mellem, men jeg har også brug for at slappe af og gøre noget af det, jeg har gået og ventet på at få tid til,” siger Helene Rosendahl Hillersdal.

– Mange kan føle sig egoistiske i situationer som disse, men vi er nødt til at hive fat i vores sunde egoisme for at kunne passe på os selv. Dvs. at man skal kunne sætte grænser, mærke sine egne behov og lære at sige fra på en god måde, forklarer hun.

6. Din veninde har brug for at se dig oftere, end du har behov for at se hende:

– Her er det vigtigt at huske på, at alle mennesker føler, men vi kan aldrig styre andres følelser. Derfor kan vi kun tage ansvar for vores egne følelser og reaktioner.

– Her kan du f.eks. svare: ”Jeg oplever, at du har meget brug for at se mig, og jeg vil også gerne se dig, men jeg har ikke overskud til at ses så ofte.” Eller: ”Jeg kan mærke, at det er for meget, når der også er mange andre ting, jeg gerne vil have tid til,” siger Helene Rosendahl Hillersdal.

Øvelse gør mester:

– Rigtig mange tror, at hvis de bare gør lidt mere, kan lidt mere, er lidt sødere, flittigere eller hjælper lidt mere, så vil de blive respekteret og føle sig mere værd, men sådan er virkeligheden bare ikke, siger Helene Rosendahl Hillersdal.

Derfor kræver det først og fremmest en styrkelse af ens selvværd, før man kan begynde at føle sig tilpas i situationer, hvor man har behov for at sige fra:

– Og man kommer først til at føle sig mere værd i det øjeblik, man begynder at anerkende sig selv indefra. Det er en proces. Men det kan læres.

Helene Rosendahl Hillersdal er indehaver af Rosendahl Coaching og arbejder som coach, mentor og underviser, hvor hun bl.a. rådgiver om at sige fra og sætte grænser.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også