https://imgix.femina.dk/media/27947519d0794d9fbb7ef5fd10f2ac28.jpg
Selvudvikling

Sådan tackler du nærighed

22. maj 2009
af Mette Andersen
Ill: Kirsten Gjerding
De får ikke geninviteret, når de selv har været ude til middag. De nøjes med at give en lille gave, selv om de har fået en stor. De »glemmer« værtindegaven og får ikke lige pengene frem, når det er deres tur til at betale for taxa, drink eller cafébesøg...

- Hvordan skal man forholde sig til en nærig? Det afhænger af, hvilken relation man har til vedkommende. Hvis der er tale om en ven eller en kollega, kan man lægge en strategi om ikke at involvere penge i forholdet, så man ikke har noget udestående og ikke lægger penge ud, man risikerer ikke at få igen.

Problemet er sværere, når det drejer sig om et menneske nær på, for så bliver man personlig berørt, siger psykolog Jette Smestad.

Bryd mønstret

- Den, der er utilfreds med sin partners, vens eller familiemedlems nærighed, må tage initiativ til at bryde mønsteret. Men bus ikke bare ud med problemet og anklag vedkommende, advarer psykologen.

- Sørg for først at anerkende den anden ved at slå en positiv og tryg stemning an. Det gøres ved at sige, hvor meget personen betyder for dig, og derpå i objektive vendinger fortælle, at du oplever den anden som nærig, samt hvad nærigheden gør ved dig. For eksempel at du ikke føler dig elsket og bliver usikker på forholdet. Hvis problemet fremsættes som skinger kritik, kan personen gå til modangreb, og så er en konflikt i gang.

Kan betyde forandring

Derimod kan det betyde små skridt mod forandring, hvis det lykkes at få problemet godt modtaget, forsikrer Jette Smestad.

- Er du ven til en nærig, så vurder den samlede situation. Hvad er du villig til at risikere ved at bibeholde det, du oplever som et skævt forhold? Hold det op imod hvor meget energi problemet tapper dig for, når du føler ubehag ved igen at skulle betale og nære negative følelser i kølvandet på hændelsen. Eller opvejes nærigheden måske af, at vedkommende har andre kvaliteter og i øvrigt er sjov og spændende at være sammen med?

- Hvis du har gjort op med dig selv, at relationen bruger for meget af din energi, og at der trods en samtale mellem jer ikke er ændret noget, kan du være nødt til at sætte et punktum og erkende, at jeres veje må skilles.

Læs også:

Sådan forhandler du løn

40 fri og fantastisk

Sådan får du en god dag

Alenetid er guld

Lær at smalltalke

Læs også