https://imgix.femina.dk/media/f7e968c49a0947958657864a02ce8a23.jpg
Selvudvikling

Sådan får du en god dag

5. maj 2009
af Isa Lindbæk
Ill: Kirsten Gjerding
Forestil dig, at dit liv kører på en fjernsynsskærm. Hvis du vil have kontrol, må du have fat i fjernbetjeningen, så du kan skifte væk fra det triste program. For når vi får følelser af, at det her er en dårlig dag, må vi stoppe op og sige: »Time out!«, ellers bliver følelsen selvforstærkende.

Måske er det irriterende, at manden smider sit tøj over hele huset og teenageungerne taber lange hår i håndvasken, men er det grund nok til at resten af dagen skal være sur og dårlig?

Lykkeforskerne siger, at 50 procent af vores samlede lykkepotentiale ligger i vores gener. Nogle er født med solskinsbrillerne på, vi andre skal have lidt mere hjælp, fortæller coach Belinda Donkin og uddyber:

- Vi er født blandt de to procent i verden, som har det allerbedst. Så finanskrise eller ej - vi ved, at vi får mad på bordet i dag. Vi skal bare lære at flytte vores fokus og være taknemmelige for de gode ting, forklarer Belinda Donkin og understreger, at det selvfølgelig er i orden at have dårlige dage, hvis man er gået konkurs eller manden ligger på intensiv, for så er det en helt anden situation.

- Det jeg taler om, er det almindelige liv, hvor der sniger sig for mange dårlige dage ind, uden man selv oplever, at man har valgt det. I princippet synes jeg ikke, at der findes gode og dårlige dage. Det er bare dage. Dagen har jo ikke gjort noget. Verden er den samme som i går, da du havde en god dag. Det er dine følelser, der har ændret sig, og det kan du heldigvis lave om på med lidt træning.

Brug teknikkerne herunder:

Gør noget for andre

Hvis du kan mærke, du har en dårlig dag, så prøv at gøre noget for andre uden at forvente at få noget igen.

Hent en kop kaffe til en kollega, smil til den hjemløse, spørg din gamle nabo, om du skal købe ind.

Når vi gør noget uselvisk, så tilfører vi vores krop et skud lykkehormoner, og det kan vende dine følelser i positiv retning.

Det kan virke ulogisk at skulle yde noget, når man måske ikke føler sig ovenpå, men den skulle være god nok.

Et forsøg viser eksempelvis, at niveauet af lykkehormoner i blodet stiger, når mennesker melder sig som besøgsvenner.

Gør noget for dig selv:

Man kan naturligvis også vælge at gøre noget for sig selv, som giver fødselsdag i maven.

Gå en tur i skoven, tag et karbad, læs en god bog, lav en kop kaffe og sæt dig ned og lav ingenting midt i rodet.

Prøv at styre uden om shopping og mad, som kan give dig en skyldig følelse bagefter over et for stort forbrug af penge eller kalorier.

Mærk efter, hvad det er, du i virkeligheden har behov for.

Der er nogle, der ikke laver andet end at være noget for andre. For dem kan det være en gave bare ikke at skulle lave noget som helst.

Kast anker

Denne teknik kan stoppe en dårlig dag på fremmarch.

Først skal du finde et tidspunkt i dit liv, hvor der var meget glæde og taknemmelighed. Måske hundehvalpen du engang fik, ferierne hos bedsteforældrene, det første barn.

Oplevelsen er underordnet, det er følelsen, der er vigtigt.

Mærk efter, hvordan den følelse af glæde var, men ikke som en film oppe i hovedet. Du skal føle den i kroppen og i hjertet.
Den følelse er dit anker, og det er det anker, du skal finde frem, hvis du bliver overvældet af dårligt humør.

SÅDAN GØR DU:

Læg højre hånd på hjertet og forestil dig, at det nu er hjertet, der trækker vejret for dig. Ind og ud, stille og roligt.

Når du kan mærke, at dit hjerte trækker vejret for dig, så går du ind i dit anker. Din lykkefølelse fra dengang, og du bliver i følelsen.

Indimellem vil dit sind sende forstyrrende tanker ind, men dem skubber du bare blidt væk.

Efter 4-5 minutter har du dæmpet de tunge tanker i dit sind, og glæden begynder at indfinde sig.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at mængden af lykkehormoner stiger i blodet ved denne teknik. Denne øvelse tager kort tid, kan laves hvor som helst, og den har stor effekt - også på stress.

Læs også