Selvudvikling

Et godt venskab er en gave

Venner spiller en stor rolle i vores liv, de er på mange måder limen, der holder livet sammen. Partnere kommer og går, men venner består. Sådan siger man, og der er noget om det.

Venner generelt betyder meget for os. De kan støtte os, når vi har problemer, og står midt i store forandringer, sorg eller krise. De er altid klar til at give et godt råd, indgyde håb og få os til at se mere lyst på livet. Og så kan de det der med at fortælle ting om os, som vi ikke selv har lagt mærke til. Desuden er venner med til at gøre livet morsommere, fordi vi kan grine sammen. Det mener Annette Aggerbeck, som er eksamineret psykoterapeut, MPF, journalist og forfatter.

Anne Louise Hassing: Venner og veninder er noget af det vigtigste i mit liv

Ligeværd og loyalitet

Annette understreger, at et godt længerevarende venskab bygger på ligeværd og loyalitet. At man interesserer sig for hinanden og accepterer hinanden på godt og ondt.

- Det særlige ved langvarige venskaber er, at man kender hinanden så godt, at der hurtigt kommer en helt særlig slags indforståethed. Man føler, at man kan skippe en masse mellemregninger, og man behøver ikke altid forklare. Hvis det er et rigtig godt langvarigt venskab, kan det tåle adskillelse. Den ene kan f.eks. godt bo i udlandet i en periode eller være fraværende pga. arbejde. Og alligevel oplever man, at man kan genoptage kontakten, og at man stadig har meget at tale om og er helt på bølgelængde. I nye venskaber er der mange ting, der først skal afklares, før man f.eks. kan have fuld tillid til hinanden. Venner, vi har kendt igennem størstedelen af vores liv, har været vidner til alt det, vi har gennemlevet. De har oplevet os igennem sorger og glæder. De har fejret livets højtider som bryllup, barnedåb og det første job sammen med os. Og det er specielt og unikt på den måde at have delt sin historie med et andet menneske. Det giver en anden forståelse for hinanden, og det giver tryghed. Det at vide, at der er et andet menneske, der er der for en uanset hvad, det giver en god, tryg base.

Renée Toft Simonsen om de vigtige veninder

Plads til forandring

Annette Aggerbeck advarer dog imod, at netop trygheden og loyaliteten bliver en sovepude, for det er også vigtigt, at der i et livslangt venskab er plads til, at vi forandrer os – både sammen og hver for sig.

- Skal venskabet blive ved med at leve og udvikle sig, kræver det, at vi kan se på hinanden med åbne øjne. At vi forsat er nysgerrige på hinanden og ikke begynder at tage hinanden for givet. Det kan man godt komme til i et langvarigt venskab. Og i et langt ægteskab for den sags skyld. Og i begge tilfælde gælder det, at man skal passe på med ikke at låse hinanden fast i bestemte roller, siger hun og giver disse fire råd til, hvordan du kan pleje dine venskaber:

♥ Giv hinanden plads, så venskabet kan udvikle sig.
♥ Gør en indsats – uanset hvor længe venskabet har varet.
♥ Gå ud og få nye oplevelser – lav nogle sjove ting sammen.
♥ Tag ikke hinanden for givet – vær nysgerrige på hinanden.

Lotte Heise om alder: Man kan ikke være venner med alle

 

Læs mere om: