Sådan vender du det at være introvert til din fordel.
Selvudvikling

Er du introvert? Sådan vender du det til din fordel

5. februar 2021
af Katja Ottosson, Redaktionen
Udgivet første gang 11. april 2019. Foto: Panthermedia
Har du en introvert personlighed? Her guider psykoterapeuten dig til, hvordan du kan udnytte det til din fordel.

Det kan i nogle tilfælde føles som en stor belastning at være introvert af natur, særligt når vores samfund dikterer, at vi helst skal være udadvendte og stråle af socialt overskud for at komme frem i verden.

Men det er vigtigt at huske på, at der er ganske mange fordele ved at være introvert, og derfor skal du ikke være bange for at udnytte denne del af din personlighed som et aktiv.

Det siger psykoterapeut Ilse Sand, der bl.a. rådgiver introverte og særligt sensitive. Læs her, hvordan hun anbefaler introverte at stå ved deres personlighed - og udnytte den til det bedre.

Forskellen på introverte og ekstroverte

– Det klassiske spørgsmål, man stiller, når man skal afgøre, om en person er introvert eller ekstrovert, er, hvordan man foretrækker at oplade sin energi, når man er træt.

– Slapper man af ved at være alene, er man typisk introvert af natur, og søger man derimod selskab, sjov og ballade, er man sandsynligvis mere ekstrovert af natur, siger Ilse Sand.

Det er den klassiske forskel på de to. Men det skal tages med et forbehold, forklarer psykoterapeuten.

For grundlæggende får vi alle energi af at gøre det, vi har lyst til, og introverte kan også have lyst til at søge selskab, hvis de har været alene i lang tid.

Derfor er det vigtigt at tale om tilbøjeligheder.

Seks typiske tegn på, at du er introvert

Du nyder en dag for dig selv og henter energi fra dit eget indre liv.

Du vil hellere spise middag med nære venner end til en stor fest.

Du vejer dine ord omhyggeligt.

Du føler dig sjældent ensom.

De fleste, du kender, har du kendt i lang tid.

Når du har været sammen med nogen en hel aften, har du brug for tid alene for at genoplade.

Kilde: netdoktor.dk

Begreberne ”introvert” og ”ekstrovert” stammer fra den schweiziske psykiater C.G. Jung, der karakteriserede forskellen på de to personlighedstyper ud fra forholdet til den indre kontra den ydre verden.

– Når man skal træffe en beslutning, baserer ekstroverte den således typisk på andre menneskers erfaring, mens introverte vil være mere tilbøjelige til at se indad og mærke efter, hvad deres mavefornemmelse siger.

Igen pointerer Ilse Sand, at det er vigtigt at have for øje, at de fleste nok vil foretrække at konsultere både sig selv og andre, men at introverte blot lægger mere vægt på det indre svar.

Fordomme

Introvert, indadvendt eller bare genert? Det er ikke nødvendigvis én og samme ting, selvom nogle træk godt kan gå igen hos den samme person.

Derfor kan der godt herske en del fordomme - kan man f.eks. godt være både introvert og alligevel holde af socialt samvær? Ja, understreger Ilse Sand, for de to ting udelukker ikke nødvendigvis hinanden.

– Det er vigtigt, at vi får modvirket nogle af de fordomme, der er. For det er f.eks. en fordom, at introverte slet ikke bryder sig om selskab og samvær.

Og så er mange introverte også eksperter i at "lade som om", forklarer Ilse Sand:

– De fleste introverte kan sagtens tage en meget ekstrovert maske på og give den som en ”her-kommer-jeg”-type, for på rigtig mange arbejdspladser er det jo nødvendigt for f.eks. at lande et job til en jobsamtale.

Mange fordele ved at være introvert

Fordi vores kultur tilsiger, at vi helst skal opføre os ekstrovert, kan introverte meget let udvikle lavt selvværd, som kan resultere i, at de bliver meget forsigtige og tilbageholdende.

Derfor er det vigtigt at huske på, at introverte har mange kvaliteter, som det er værd at fremhæve.

Fordele ved at være introvert

Introverte...

  • Er dygtige til at gå i dybden, nytænke og være kreative.
  • Er gode til at arbejde selvstændigt.
  • Har mulighed for at udvikle en stærk autenticitet, fordi de står stærkt på egne ben; deres verden braser ikke sammen, hvis de pludselig står uden nogen planer en weekend.
  • Er ikke så afhængige af, at andre skal underholde dem. Der er selvfølgelig ikke nogen, der kan klare sig alene, men det kan introverte i højere grad.

Kilde: Ilse Sand, psykoterapeut MPF, cand.theol. og forfatter

Derfor er det vigtigt, at man som introvert anerkender sit værd og ikke betragter det som en dårlig ting, at man f.eks. ikke taler så meget som kollegerne eller ikke altid har en stopfyldt kalender.

For når man ikke er den, der taler højest, så er man til gengæld ofte en god lytter, pointerer Ilse Sand:

– Det er vigtigt at huske på værdien i at være en god lytter, selvom det er en langt mere synlig kvalitet f.eks. at være en dygtig taler.

– Men er man dygtig til at lytte empatisk, så giver man energi, og det er meget værdifuldt at kunne. Hvis man er en rigtig dygtig lytter, så kan man endda få den anden til at fortælle ting, som vedkommende ikke selv vidste.

Gør opmærksom på, at du er introvert

For mange kan det føles som en lettelse at italesætte, at man er en introvert person.

Introvert - indadvendt personlighed

Det hjælper nemlig folk til bedre at forstå de behov, man har. Derfor er den bedste måde at udnytte sin introverte personlighed, at man skaber situationer for sig selv, hvor man føler sig godt tilpas.

– I og med at man f.eks. ofte er kreativ som introvert, så skal man sørge for at få skabt sig situationer, hvor man kan få rum til fordybelse og til at dyrke det, man er god til.

På arbejdspladsen kan det ligeledes være en god idé at gøre opmærksom på sine behov.

– Det er vigtigt at fortælle sin arbejdsgiver, under hvilke forhold man præsterer bedst - det er arbejdsgiveren jo også interesseret i at vide, siger hun.

– Her fungerer det for nogle at benytte ordet introvert, mens andre blot sætter ord på, hvad de har brug for, f.eks. at man kan nå meget mere, hvis man får lov at arbejde uforstyrret.

Introverte tilgodeses i højere grad

Selvom det i mange år har været den ekstroverte personlighedstype, der har været efterspurgt, f.eks. i jobsituationer, er der ifølge Ilse Sand noget, der tyder på, at samfundet så småt er ved at få øjnene op for de mere introverte kvaliteter:

Vil du vide mere om at være introvert?

Her tre bud på bøger, hvor du kan fordybe dig mere i emnet:

Anna Skyggebjerg: ”Introvert: Stå ved dig selv

Susan Cain: “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking

Ilse Sand: ”Introvert eller særligt sensitiv – guide til grænser, glæde og mening

– Jeg tror, der er en stille tendens til, at man i dag f.eks. godt må sige nej til arrangementer, også selvom man ikke har en anden aftale i kalenderen den pågældende dag.

– Det er mere legitimt at tillade sig selv at have hjemmedage i weekenderne.

– Det hænger selvfølgelig også sammen med en stigende tendens til stress i samfundet, understreger hun:

– Derfor kan ekstroverte personer også i nogle situationer få brug for at følge de gode råd, som stilles til introverte, f.eks. at man skal huske at skærme sig en gang i mellem.

Husk at lytte til dine behov

Er du introvert, genkender du sikkert situationer, hvor du meget nemt kommer til at føle dig fanget i rollen som tilskuer, også selvom det kan føles drænende på energien.

Og det er en lidt ærgerlig måde at bruge sine kræfter på, mener Ilse Sand. Derfor er det vigtigt, at man husker på sine personlige behov.

– Man fungerer bedst som introvert, hvis man f.eks. ikke er på en arbejdsplads, hvor man skal være socialt tilgængelig hele tiden. Det er en vigtig kvalitet at kunne fordybe sig, og det er også ofte i situationer, hvor man kan komme til at gå i dybden med et emne, at man befinder sig bedst som introvert.

– Det skal man huske at tilgodese. Det kan f.eks. også være, at man har brug for at slå telefonen fra eller ikke at se nyheder, hvis man ikke kan rumme det.

Et sidste råd fra Ilse Sand lyder: Pas på med at spejle dig i personer, som er anderledes end dig.

– Tal med andre, der er på samme måde som du. I kan spejle jer i hinanden og måske også blive bedre til at holde af jeres personlighed.

Læs også