Kvinde med ballon - ballonmave - oppustet mave
Kost og helbred

Vink farvel til oppustet mave

Går du rundt med konstant oppustet mave, så kan det handle om en skjult lidelse og usunde vaner

Har du nogen gange så meget oppustet mave at du går rundt og ligner en højgravid uden egentlig at være gravid, så tilhører du en stor gruppe af kvinder, der kender til problemet med, at en oppustet mave både ser ud og føles som en spærreballon.

Men den oppustede mave skyldes ikke overflødige kilo. Stadig flere kvinder i alle aldre lider af fænomenet ballonmave med luft i maven og oppustethed som følge af dårlig fordøjelse.

Og oppustet mave er ikke kun et spørgsmål om forfængelighed. Den kan også skade din sundhed. Heldigvis kan langt de fleste hurtigt slippe af med ballonmaven ved at spise rigtigt og få nok motion.

LÆS MERE: Lavendel virker beroligende på tarmen, så lavendelblomster i din te, kan hjælpe dig hvis du døjer med oppustet mave.

Forkerte spisevaner giver oppustet mave

Der er flere forklaringer på, hvorfor du får en oppustet mave.

En stresset hverdag med forkert mad og for lidt motion er en af de store syndere i forhold til oppustet mave. For maveproblemer skyldes i de fleste tilfælde først og fremmest usunde vaner, men der kan også være tale om en irriteret tyktarm, der giver oppustet mave.

Mange kvinder går nemlig rundt med den skjulte lidelse uden selv at være klar over det. Har du tit ondt i maven, forstoppelse eller tynd mave, så er du måske en af dem. Næsten tre gange så mange kvinder som mænd lider af irriteret tyktarm, der ifølge ny dansk forskning i høj grad skyldes for fed, fiberfattig mad og for dårlige toiletvaner.

- Med fed, forarbejdet mad og siddende på vores flade bagdel det meste af tiden. Det får tarmene til at arbejde langsomt, og afføringen hober sig op. Mange af os venter også for længe med at gå på toilettet, selv om vi egentlig føler trang til det. Vores forfædre derimod satte sig, når de skulle, og det bør vi også gøre, forklarer en af de førende danske eksperter i mave-tarm-sygdomme, Dennis Raahave fra Helsingør Sygehus, til SØNDAG.

Et kosttilskud med probiotika kan være med til at genoprette og vedligeholde en naturlig mikroflora i tarmen - se mere her >>

Oppustet mave er farligt for din sundhed

Selv om irritabel tyktarm og oppustet mave i sig selv er ufarligt, kan det gå alvorligt ud over helbredet på længere sigt.

Når tarmen aldrig bliver helt tømt, så kommer afføringen nemlig til at gære i tarmen. Og det kan give dig influenzalignende symptomer som feber, hovedpine, utilpashed og udmattelse.

Undersøgelser viser, at der også er en sammenhæng mellem en dårligt fungerende tarm og galdesten, hæmorider og udposninger på tarmene. Ligesom forstoppelse kan føre til flere former for underlivssygdomme, kræft og i kroniske tilfælde også hjerte-kar-sygdomme.

Den vigtige mad for at undgå oppustet mave

Behandlingen af irritabel tyktarm og oppustet mave starter med dét, du spiser og drikker. Diætister med speciale i mave-tarm problemer anbefaler, at lægge kosten om til masser af grove grøntsager, groft brød, fuldkorn, fisk og magert kød.

Her får du 5 madvarer, der giver flad mave

Samtidigt er det vigtigt at skære ned på sukker, salt, sodavand, mælkeprodukter og mættet fedt. Mange af os har samtidigt så travlt, at vi springer måltider over og spiser for få og for store måltider, og det gør ondt værre. Det optimale er at spise hver anden time, drikkevand med jævne mellemrum i løbet af dagen, og så huske at få motion, fordi det er med til at sætte tarmen i bevægelse. Og så er det også vigtigt at forsøge at undgå stress, for det hæmmer også tarmens funktion og giver oppustet mave.

Læs mere om: