https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/10/43/aebler/aebler-prim.jpg
Krop & velvære

Derfor skal du spise æbler netop nu

23. oktober 2013
af SØNDAGs sundhedspanel, SØNDAG, Aller Media
Foto: Panthermedia
Efterår er lig med masser af lækre æbler. Men det er ikke kun fordi de mange æbler smager godt, at det er godt at spise dem. Her får du flere sunde grunde til at spise æbler netop nu

Æbletræerne bugner af lækre og plukkeklare æbler og der er rigtig mange gode grunde til at sætte tænderne i de sprøde og lækre æbler - også ud over den åbenlyse, at de smager skønt.

- Lige nu topper næringsindholdet i æblerne, for det er højsæson for nogle af verdens bedste æbler, vores egne danske, som i øvrigt smager særligt godt i år efter den varme og solrige sommer, forklarer SØNDAGs sundhedsekspert Anne W. Ravn, der er diætist.

Og æbler er særligt rige på C-, E- og K-vitaminer smat stoffet pektin, der gavner fordøjelsen og nedbringer kolesteroltallet.

12 måder at sænke dit kolesteroltal

Æbler er gode hvis du vil tabe dig

Og fordelen ved æbler frem for flere andre typer frugt er, at især friskhøstede æbler ikke påvirker blodsukkeret i nær så høj grad som mange andre frugter og er derfor også velegnede, hvis man har diabetes.

- De mætter godt i forhold til antallet af kalorier, så også når man gerne vil tabe sig, er det en god frugt, som relativt mætter mere og påvirker vægten mindre end andre frugter. Meget tyder desuden på, at æblets mange virkningsfulde stoffer også kan beskytte de celler i kroppen, som ellers kan udvikle Alzheimers og Parkinson, lyder der fra Anne W. Ravn.

Brug dine æbler til at lave en lækker chutney - her får du opskriften på æblechutney med chili

De vigtigste danske spiseæbler

Tidlige sorter: Transparente Blanche, Skovfoged og Guldborg.

Senere: Rød ananas, James Grieve og Graa-sten.

Sene: Filippa, Pigeon, Cox Orange og Ingrid Marie.

Køb usprøjtede eller skyl de sprøjtede æbler grundigt, og spis hele frugten - kernehuset bidrager også med en masse sundhed. Den bedste måde at opbevare æbler er i en lukket pose i køleskabet, så de ikke tager smag fra de andre råvarer.

Læs også