Kvinde får apukunktur
Krop & velvære

Bliv klogere på akupunktur og fem andre former for kinesisk medicin

18. februar 2019
af Annette Aggerbeck
Foto: Panthermedia
Akupunktur har de fleste hørt om eller måske sågar prøvet. Det er en del af traditionel kinesisk medicin. Men faktisk er traditionel kinesisk medicin meget mere end akupunktur. Vi ser nærmere på 6 forskellige slags.

Akupunktur og 5 andre kinesiske behandlingsformer

Har du prøvet akupunktur? Eller måske har du set nogen gå rundt med små nåle i ørerne. Eller måske du kender en, der har kræft og har fået sat nåle forskellige steder på kroppen som lindring, mens hun lå på hospitalet for at blive opereret. Små tynde nåle, der bliver stukket ind under huden forskellige steder på kroppen, og som vi kender som akupunktur, er efterhånden en udbredt behandlingsform i Danmark ved mange forskellige sygdomme og lidelser.

Akupunktur stammer fra Kina og er en del af traditionel kinesisk medicin. Det er den mest udbredte behandling inden for traditionel kinesisk medicin herhjemme, men traditionel kinesisk medicin er meget mere end akupunktur. Der findes mange andre behandlingsformer, hvoraf nogle har fundet vej til Danmark. Det gælder for eksempel Tui na massage, hvor behandleren presser og banker på huden og kroppens led for at få energien i kroppen til at løbe frit. Traditionel kinesisk medicin – og dermed også akupunktur – er en flere tusinde år gammel form for lægekunst. Det er en kompleks medicinsk tradition, som kræver mange års studier, og som stadig praktiseres i Kina af læger og på en meget anderledes måde, end læger i Vesten praktiserer medicin.

1. Akupunktur

er den mest kendte del af kinesisk medicin herhjemme. Nåle føres kort ind under huden og bliver siddende i 20-40 minutter, alt efter hvad man arbejder med. Det tager 20 minutter for energien at løbe gennem alle meridianbaner i kroppen. Man kan mærke et lille stik, når de tynde nåle føres ind. Nålene kan også drejes efter lidt tid af behandleren for at øge effekten. Man kan alternativt bruge nåle, der er tilkoblet en let strøm. Behandlingen stimulerer kroppens egen helbredsproces.

Kan f.eks. bruges ved:

  • hedeture
  • stress
  • menstruationsubalance
  • akutte og kroniske smerter
  • inkontinens
  • infektioner
  • hovedpine
  • allergi
  • luftvejsproblemer
  • bivirkninger ved kemobehandling

Øreakupunktur

Her sættes nålene i ørerne enten som en selvstændig behandling eller som supplement til kropsakupunktur. Øret indeholder en masse punkter, som afspejler kroppens funktioner, f.eks. skelet og organer. Nålene kan sidde i øret i op til flere dage for at optimere behandlingen.

Bruges f.eks. ved:

  • stress, fordi det virker særligt afstressende
  • smerter, f.eks. i albue eller andre smerter i skelettet eller organer
  • rygeafvænning

LÆS OGSÅ: Er akupunktur en god ide?

2. Cupping

er små kopper, som sættes på udvalgte steder på kroppen. De sidder fast, ved at der dannes vakuum med en pumpe eller ved at holde en flamme under koppen, før den sættes på huden. Cupping sætter bevægelse i energien i kroppen og er især godt ved smerter eller ømme muskler. Det er en slags omvendt massage, fordi kopperne trækker i huden frem for at trykke ned i vævet, som almindelig massage gør. Det er forskelligt, hvor længe de skal sidde. Cupping blev bl.a. brugt af amerikanske svømmere under seneste OL. Slidecupping med olie er en variant, hvor man kører kopperne i et vakuum over kroppen, før man lader dem slippe.

3. Guasha

er strygninger på huden samme sted med en lille plade lavet af ben eller plastic. Det kan svie lidt, men gør ikke ondt. Varighed er forskellig alt efter, hvad man arbejder med. Især godt ved infektioner og smerter.

LÆS OGSÅ: Gua Sha: Alt du skal vide om den nye skønhedstrend

4. Qi gong

er en fællesbetegnelse for helbredsøvelser, som opbygger og afbalancerer kroppens energi. De fleste øvelser praktiseres stående. Bevægelserne foretages med bevidst opmærksomhed.

5. Tui na massage

er en speciel massageform, hvor behandleren presser og banker på huden og kroppens led for at få energien til at løbe frit. Denne behandlingsform bruges ofte i kombination med akupunktur og særligt ved smerter og gener i kroppen.

LÆS OGSÅ: Hvad er kraniosakral-terapi?

6. Urtebehandling

bruges meget i Kina. Mange af de urter, der benyttes og kan indtages som tabletter, er dog ikke lovlige i Danmark, hvor man ofte bruger te i stedet. Kan gives som supplement til akupunkturbehandling. At benytte urter kræver en meget præcis kinesisk diagnose, så man ikke risikerer fejlbehandling. Urtebehandling er ofte sammensat af flere forskellige urter, og derfor kan det være svært at give den præcise kombination til den rigtige diagnose.

Kilde: Kirsten Grøndahl, TCM akupunktør, sygeplejerske og sundhedsplejerske

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også