Blærebetændelse - kvinde underliv
Kost og helbred

Blærebetændelse - hvad er fup, og hvad er fakta?

Blærebetændelse er forbundet med mange myter. Der er nogle kvinder, som gang efter gang får blærebetændelser, og det kan næsten virke lige så uundgåeligt som forkølelser, men du kan faktisk selv gøre noget, for at blive fri for den irriterende plage. Bliv klogere på blærebetændelse, og find ud af, hvordan du bedst forebygger.

Myter om blærebetændelse

1. Blærebetændelse kommer af træk og kolde tæer

”Du må ikke sidde på den kolde jord, så får du blærebetændelse”. Det er nok en sætning, som du i løbet af livet har hørt – måske op til flere gange, men formaninger om at undgå træk og at fryse tæerne er nok fup, hvis du spørger Jenny Dahl Knudsen, der er overlæge og ekspert inden for blærebetændelse.

- Mange oplever at få blærebetændelse, når de har frosset, men det er ikke dokumenteret, at du har større risiko for at få blærebetændelse, hvis du fryser eller får træk, fortæller hun.

Jenny Dahl Knudsen mener dog, at det er svært at sige om, det har nogen betydning om tæerne er kolde eller varme.

- Om det er kulde eller hvad man ellers gør imens, der gør en syg er svært at sige. Dog er det aldrig godt at fryse, men det er ikke dokumenteret, at man ved at fryse øger risikoen for infektionen.

2. Du får lettere blærebetændelse, hvis du allerede har haft det

Dette rygte kan til dels bekræftes. Det kan godt være lettere at få blærebetændelse, hvis du allerede har haft det en gang. Det har dog ikke noget med en ekstra følsom blære over for infektion at gøre, men derimod at nogle kvinder som tidligere nævnt har et kortere urinrør, en nedsunken livmoder eller andet som påvirker urinrøret.

 

KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje

Flere myter om blærebetændelse

3. Du kan blive smittet med blærebetændelse

Et rygte, som florerer, er at blærebetændelse kan smitte. Dette er dog slet ikke tilfældet ifølge Jenny Dahl Knudsen.

- For at få blærebetændelse skal der være bakterier i blæren. Uden bakterier, ingen blærebetændelse. Her har undersøgelser vist, at de colibakterier, som man har fundet i blæren på kvinder med urinvejsinfektion i næsten alle tilfælde har vist sig at være kvindens egne. Det er dermed ikke andres bakterier, som giver blærebetændelse, men derimod bakterier, som stammer fra kvinden selv.

4. Trænebær kan forebygge mod blærebetændelse

Det fjerde og sidste rygte omhandler den famøse drik tranebær og dens angivelige fantastiske virkning mod blærebetændelse. Hertil mener Jenny Dahl Knudsen dog, at effekten er en del overdrevet.

- Der var engang man snakkede meget om den gode effekt af tranebær. Det gør man ikke så meget mere, og det er nok fordi man har fundet ud af, at det ikke har så god en effekt som forebyggelse mod urinvejsinfektion alligevel, fortæller hun. Dog mener Jenny Dahl Knudsen, at tranebær er en god kilde til at få mere væske i kroppen, da man har en tendens til at drikke mere af det, fordi det smager godt. Hun fortæller også at tranebær har vist sig at have en effekt på nogle colibakterier, men at det ikke har en stor nok effekt til at forebygge infektion.

Blærebetændelse – spis dig til et sundt underliv

Forbyg risikoen for blærebetændelse:

* Selvom der er mange, som får blærebetændelse i løbet er livet, er der stadig en række ting, du kan gøre for at mindske risikoen for infektion. Det gælder både, hvis du aldrig har haft blærebetændelse, og hvis du har en tendens til at få det ofte.

* Du skal drikke rigeligt med væske, så blæren bliver skyllet igennem. Det minimerer nemlig risikoen for infektion, når hele systemet skyldes godt.

* Du skal tømme blæren helt, når du er på toilettet, og ikke holde dig for længe, hvis du har en såkaldt ”selskabsblære”. Det sikrer nemlig, at bakterierne ikke får tid til at formere sig og mindsker derved risikoen for blærebetændelse.

* Du skal tørre dig fra skridtet og bagud mod endetarmsåbning. Det mindsker risikoen for, at tarmbakterierne føres over til urinrørets munding og kan vandre op i urinrøret. Jenny Dahl Knudsen mener hertil, at det er en god ide allerede at lære pigerne det fra de er helt små, så de får det ind som en vane fra begyndelsen af.

* Du skal opretholde en god hygiejne, gå i bad regelmæssigt og generelt holde dig ren.

* Du skal tømme blæren efter sex, for at få skyllet bakterier ud af urinrøret. Et aktivt sexliv øger som førnævnt risikoen for at få blærebetændelse.