Krydderurter til påskebordet
Kost og helbred

3 kraftfulde krydderurter til påskebordet

Krydderurter er med til at skabe god smag, og så ser de også flotte ud på bordet. Har du inviteret venner og familie til en hyggelig påskefrokost, så skulle du overveje at servere rigeligt med krydderurter til årstidens råvarer – de er både dekorative, smagfulde og fyldt med sundhed.

Krydderurter er generelt fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter, så der er kun gode grunde til at lade de grønne blade få en fremtrædende placering på frokostbordet. Udover næringsindholdet, så fremhæver Lotte Schmidt Svendsen fra Diætisthuset krydderurterne for deres evne til at gøre maden indbydende at se på og kæle for hele sanseoplevelsen med både smag, duft og den sprøde konsistens.

Spis flere krydderurter

Årsagen til, at krydderurterne ofte forbigås, når de sunde fødevarer skal nævnes, er, at vi typisk kun spiser krydderurterne i meget små mængder, og derfor bliver deres bidrag til sundheden også ret beskedent. Men det ændrer ikke ved, at potentialet i urterne er stort. Vi har fundet tre, som egner sig særligt godt til påskebordet, hvor de ikke kun er et sundt men også smagfuldt supplement til resten af menuen.

LÆS OGSÅ:  Derfor skal du dyrke krydderurter

3 x påskeklare krydderurter:

1. Karse – du kender sikkert de små grønne spirer, som børn og barnlige sjæle ynder at dyrke på vat i vindueskarmen. I virkeligheden kan de små stængler blive helt op til 30-50 cm, men hvis du gerne vil nyde dem på påskebordet, så brug de små spirer. Planten er i familie med både brøndkarse og raps, som vi kender fra det danske landskab. De små blade med den peber- og sennepsagtige smag passer rigtig godt til både æggene og sildene på påskebordet, hvor de bidrager med C- og E-vitamin, folinsyre og jern.  

Kender du en, der elsker SØNDAG? Giv hende et abonnement på SØNDAG i julegave - fra 150 kr. >

2. Dild – den pikante og karakteristiske duft og smag af dild bliver ofte serveret sammen med fisk, små tomater og friske kartofler, hvor det grønne drys også fremhæver og supplere smagen på bedste vis. De fine skærmblade mister nemt smagen, når de bliver varmet, men som krydderi på det kolde påskebord er den perfekt. Dild er rig på både C- og A-vitamin samt jern og folinsyre.  

3. Persille – denne klassiske og alsidige krydderurt kan udover sin friske smag af forår også byde på et ekstremt højt indhold af K-vitamin. K-vitamin bruges af kroppen i processen med at få blod til at størkne (koagulere) og i processen med at aflejre kalk i knoglerne. Har du krydret din lammesteg kraftigt med hvidløg, kan persillen desuden være med til at dæmpe hvidløgets lange eftersmag, og muligvis kan persillen også mindske lugtgenerne, som mange ellers forbinder med hvidløg.