brev til Nikoline Werdelin
Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Min veninde drikker for meget"

"Min venindes alkoholforbrug har taget overhånd. Hun bliver decideret fuld – for ikke at sige stangstiv. Hvordan får vi hende på ret køl igen?" Læs ugens brev til Nikoline Werdelin her.

Hej Nikoline Werdelin

Jeg er en stor fan af dig, og nu vil jeg høre din kloge mening om en sag, der fylder meget for mig: Vi er tre veninder, der har holdt sammen siden gymnasietiden (vi er nu cirka 55 år). Vi har haft det fantastisk hyggeligt og delt sorger og glæder på mange niveauer – børn, mænd, job og skilsmisser. Vi har alle tre rimeligt gode job og føler os jævnbyrdige på de fleste områder.
 
 
Men nu er den ene i gruppen begyndt at drikke for meget. Det har hun sådan set gjort i mange år, men inden for rimelighedens grænser. Nu har det taget overhånd. Hun bliver decideret fuld – for ikke at sige stangstiv – til vores sammenkomster, og vi to andre har det seneste år måttet finde på et par ”feberredninger” for at få hende hjem, eller hun har overnattet hos en af os. Hun er ugift og uden kæreste. Hun mistede et spædbarn som ung på grund af sygdom – kan det spille ind nu så mange år efter? Hvordan får vi hende på ret køl igen?
Hilsen Veninden
 
KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje
 

Kære Veninden

Tak for tilliden – jeg ved ikke, om mit svar er klogt, men jeg ved i hvert fald en del om emnet. Sæt jer ned med jeres veninde og fortæl hende, hvad I oplever. Sig, at I holder af hende og gerne vil støtte hende i at komme ud af sit alkoholmisbrug. Da benægtelse som regel er den største del af problemet, vil hun nok slå det hen og komme med en hel masse forklaringer, der ikke er i overensstemmelse med den virkelighed, I ser. Da må I bare holde fast.
 
Det næste skridt kunne være at se sig omkring efter behandlingssteder og foreslå hende at gå i behandling. I kan også gå med hende til et åbent AA-møde nær hendes bopæl. Selv om hun ikke er klar til at præsentere sig som ”alkoholiker”, kan mødet være et skridt mod erkendelse. 
 
LÆS OGSÅ: Jeg er ked af min venindes opførsel
 
Og I skal selvfølgelig holde op med at drikke alkohol sammen med hende. Når den store potte te kommer på bordet, får hun mulighed for at opleve, hvor urolig og rastløs hun bliver – og hvor skuffende det er, at samværet ikke camouflerer, at hun får sit ”stof”.
I kan godt være et wakeupcall, men I kan ikke tage beslutningen om at lægge livet om for hende. Hun vil først handle, når hun har ”ramt sin bund”. En aktiv alkoholikers bund kan ligge mange forskellige steder. Nogle reagerer, når overforbruget fører til blackout og afhængighed – andre skal helt ud i rendestenen. 
 
Jeres veninde har mistet et barn som ung... ja, mange mennesker har lidt og mistet, men det, der definerer en alkoholiker, er, at de drikker på det.
Mange hilsner Nikoline
 
Skriv til Nikoline Werdelin
Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected] 
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.