Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Min brors ekskone spolerer ferien"

"Min brors ekskone har fået overbevist min 15-årige niece om, at hun ikke skal tage med hele familien på ferie. Kan vi gøre noget for at få hende til at skifte mening?" Læs ugens brev til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin

Vi har fået et dumt problem i familien. Mine forældre har begge haft rund fødselsdag og har i den anledning inviteret os alle på påskeferie. Vi er tre søskende med hver vores familie. Problemet er, at min bror er fraskilt og skal have sin nye kone og hendes børn samt sin datter på 15 fra et tidligere ægteskab med, og nu har datteren meldt fra.
 
 
Det hele er arrangeret med fly og hotel, men min brors ekskone har stukket en kæp i hjulet. Hun har fået min niece overbevist om, at det er bedre for hende at blive hjemme. Argumenterne er talrige, men går mest på, at pigen vil føle sig tilovers, og at hun bør slappe af inden eksamen! Jeg tror, den virkelige grund er, at min tidligere svigerinde dels ikke kan holde ud, at hendes datter hygger sig med os, dels er misundelig, fordi hun ikke skal med.
 
Jeg forstår heller ikke begrundelserne. Min niece er nært knyttet til sine bedsteforældre, til sine jævnaldrende kusiner og til mig. Desuden er hendes far og bonusmor med. Mine forældre er ulykkelige, for de havde glædet sig til at samle os alle, og min bror er rasende, men kan jo ikke tvinge sin datter.
 
Jeg synes, det er tarveligt af min tidligere svigerinde, at hun vil forhindre sin egen datter i at få den oplevelse – og delvis ødelægge turen for mine forældre. Kan vi gøre noget for at få hende til at skifte mening? Jeg har ellers haft et godt forhold til hende, men siden skilsmissen for fire år siden er hun blevet mere og mere bitter.
Kærlig hilsen Marianne
 
LÆS OGSÅ: Jeg frygter ferien med svigerfamilien
 
Kære Marianne
Ja, vi kan hurtigt blive enige om, at det er trist, når forsmåede ekskoner får held med at obstruere en hel storfamilies projekter. Men de findes altså – og din niece er endnu for ung til at vride sig fri af sin mor. Måske hun er fanget i en indre konflikt, der både handler om medfølelse og loyalitet. Og endelig kan det være, at hun ikke har lyst til en familieferie i disse dage.
 
KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje
 
Jeg synes hurtigst muligt, at I skal løfte hende ud af kniben ved at sige ”Nå, vi kommer til at savne dig, men hvor bliver det dejligt, hvis du vil med en anden gang.” Jeg synes, det er alt for tungt for sådan en ung pige at bære så mange voksnes skuffelse. Hun vil have meget bedre af at lære, at hun er elsket, men at familien også kan klare sig selv. De, der er med, er dem, der vil og kan lige nu. I en patchworkfamilie vil der altid være afbud af forskellige grunde.
 
Og så synes jeg, I skal kaste jer ud i ferien med glæde. Nyde at være sammen, at I er raske, og at dine forældre har så god en økonomi, at det overhovedet er muligt. Skuffelsen over ikke at se hele banden samlet må høre til de mindre.
Mange hilsner og håb om en dejlig ferie,
Nikoline
 
Skriv til Nikoline Werdelin
Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected] 
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.
 
LÆS OGSÅ: Min svigerinde brokker sig konstant – kan jeg sige, at jeg ikke vil rejse med hende?