Tanja Rahm hjælper prostituerede kvinder
Selvudvikling

Tanja hjælper prostituerede kvinder: ”Den Lykke­lige luder” findes ikke

7. juni 2018
af Hanne Vinther Mikkelsen, redigeret til web
Foto: MEW
Tanja Rahm lever i dag med psykiske ar efter sine år som prostitueret, og derfor kæmper hun for at hjælpe andre kvinder i samme situation. Også selvom det har haft alvorlige følger for hende.

Tanja Rahm kæmper for at hjælpe tidligere prostituerede

Glem alt om Pretty Woman og et glamourøst liv. Det sandfærdige billede af livet som prostitueret er skræmmende. 40-årige Tanja Rahm ved, hvad hun taler om, for hun lever selv med psykiske ar efter sine år som prostitueret.

– Jeg oplevede mange voldelige og grænseoverskridende overgreb i prostitutionsmiljøet. Selv om jeg har forsøgt at fortrænge det, husker min krop stadig ydmygelserne.

I dag er Tanja talskvinde for Netværksgruppen for tidligere prostituerede. Hun har foreløbig hjulpet mere end hundrede kvinder, der kæmper med konsekvenserne af livet som prostitueret, som hun selv har gjort det. Det var debatten om en kvinde, der kaldte sig lykkelig luder, der var dråben for Tanja.

– Det undrede mig. Hvorfor talte hun slet ikke om de grænseoverskridende mænd? Hvad med kvælertagene og voldtægterne? Mange prøver at glorificere prostitution. Derfor vil jeg give de sande beretninger, så unge piger ikke lader sig friste.

11 år første gang

Tanja blev som 11-årig udsat for et seksuelt overgreb. En gammel mand betalte en 20’er for at kysse og befamle hende på en bænk i en park. Som ung søgte hun bekræftelse gennem sex med tilfældige fyre, og hun blev udsat for flere overgreb. Efterhånden begyndte hun at betragte sig selv som et objekt for mænd. Og så besluttede Tanja, at hun lige så godt kunne få penge for det som prostitueret.

– Jeg havde opdaget, at min seksualitet var attraktiv. At jeg ved at bruge den kunne opnå bekræftelse og materielle goder.

Hun brugte tre år af sin ungdom på at sælge sin krop og tjene en månedsløn på 70.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Ibens far var alkoholiker: Som barn havde jeg altid ondt i maven

– Det var en vild følelse at se på pengene og vide, at jeg var noget værd. Men jeg havde det forfærdeligt indeni. Jeg drak for meget og begyndte også at tage stoffer, fortæller Tanja.

En dag fik hun nok, stoppede på bordellet og smed stofferne ud. Hun skammede sig og led længe i stilhed. Men efter år med angst, depression og flere selvmordsforsøg begyndte hun i terapi. Ti års intensiv terapi fik hende til at indse, at forklaringen lå i barndommens svigt og mistrivsel.

Tanja er i dag en veluddannet kvinde med flere titler. Sexolog, terapeut, forfatter og pædagog. Hun er også blevet mor til en datter, som nu er 15 år. I årevis var der kun få, der kendte hendes fortid. Da hun valgte at stå frem med sin historie for at hjælpe andre, fik det alvorlige følger. Hun fik modbydelige beskeder og mordtrusler.

– Det var virkelig voldsomt: ”Du er en klam luder, der skal dø”. og ”Jeg kommer og voldtager dig”. Jeg fik angstanfald, købte en alarm og en vagthund. Men så blev jeg stædig og nægtede at gemme mig. For i virkeligheden var det et godt billede på, hvordan prostituerede bliver stigmatiseret.

LÆS OGSÅ: Sanne Gotlieb: Jeg ville ønske, at jeg var gået efter første lussing

Det er vold mod kvinder

Snart begyndte der at strømme mails ind fra både nuværende og tidligere prostituerede, som ville i kontakt med hende. Det var startskuddet til det store arbejde, hun nu gør for kvinder med skader på sjælen.

– Det gik op for mig, at jeg kunne gøre en forskel som talerør for de mange, der aldrig har talt med andre om de gruopvækkende ting, de har gennemgået.

Tanja Rahm kæmper også for at kriminalisere købesex. Hun håber, at hendes og andre prostitueredes historier kan få både befolkning og politikere til at indse, at den lykkelige luder er en illusion.

– Prostitution er vold mod kvinder. Sexkunderne interesserer sig jo ikke for, om det er handlede kvinder eller omsorgssvigtede, traumatiserede kvinder, der betjener dem.

Tanja har betalt en høj pris for sin åbenhed og hjælp til andre prostituerede. Hun har oplevet, at omverdenen tog afstand til hende. At datteren blev groft mobbet og måtte skifte skole. Alligevel fortryder hun ikke.

– Hvis jeg kan tage lidt af smerten og skammen fra de prostituerede, er det truslerne og udstødelsen værd. Og det bevæger mig at se de her kvinder i løbet af vores samtaler forvandle sig fra iskolde og hårde til at turde være sårbare og give slip.

Tanja mødes både privat med kvinderne og i samtalegrupper hos Netværksgruppen, hvor der lige nu er 50 tidligere prostituerede med. En del har angst, PTSD og depressioner.

– Jeg havde ikke forestillet mig, hvor stort behov der er for den hjælp, vi kan give. Jeg ved, hvor meget det kræver af kvinderne at komme, og derfor bliver jeg aldrig færdig med det her arbejde. Det er blevet min livs­mission, konstaterer Tanja Rahm.

Tanja Rahm, 40 år

Uddannet terapeut, sexolog og social­pædagog.Tidligere ­prostitueret. Hjælper nu prostituerede ­kvinder gennem et frivilligt netværk.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også