https://imgix.femina.dk/media/sondag/2013/01/04/skilsmisse/skilsmisse612x325.jpg
Selvudvikling

Psykologens tips til at komme gennem en skilsmisse

23. januar 2013
af Rikke Hast
Foto: Panthermedia
Der er tips og gode råd til dig, der gerne vil opretholde venskabet med din eks og til dig, der gerne vil lære din eks’ nye kæreste at kende

Det er de færreste skilsmisser, der ender i gode og givtige venskaber med eks'en og for den sags skyld venskaber med eks'ens nye partner. Selv om der findes mange par, der har besluttet at gå fra hinanden på en ordentlig måde, er det langtfra altid, det lykkes.

De fleste af os kender til forhold, hvor vi undres over, hvordan to fornuftige og voksne mennesker kan reagere både irrationelt og uhensigtsmæssigt ved en skilsmisse, selv om der er børn involveret.

LÆS MERE: TV-værten Cecilie Beck har sammen med Rasmus Tantholdt delebørn. Men hun afviser, at de skal have børn sammen. Hvorfor? Få svaret her!

Det er vigtigt ikke at pege fingre

- Det handler ofte om, at der er for mange uafklarede følelser på spil. For meget skyld og vrede. Ofte er begge eller den ene af parterne ikke stand til at se deres egen andel i bruddet. Det gælder især den part, som måske har været udsat for utroskab. Men alle relationer er et spejl af en selv, uanset hvad der er sket. Og det er vigtigt at huske på, at peger man fingre ad nogen, så flytter man sig ikke, siger psykolog Kisser Paludan.

Investering i fremtiden

Hun kender talrige eksempler på mennesker, som 20 eller 30 år efter at være gået fra hinanden stadig bærer nag, og som har brugt oceaner af energi på indre kampe, som i reglen er overflødige, usunde og drænende for den, der er i det.

- Når et forhold er slut, så brug energi på at få afklaret forholdet og få sagt farvel på en ordentlig måde. Det er der ikke mange, som gør. Men det er en god investering i fremtiden, særligt hvis der er børn. Det er en god idé, at man sætter sig og får talt fornuftigt om, hvad det er, der er sket. Det er sjældent, der ikke skal arbejdes med et brud og årsagerne til det. Når man ikke frem til en afklaring, så kan det sidde og nage evigt og nærmest ende med at æde en op indefra, fortsætter Kisser Paludan.

LÆS MERE: Vil du undgå, at dit forhold ender i en skilsmisse? Her får du otte råd til, hvordan du bevarer gnisten i dit parforhold.

Hun giver her gode råd til dig der gerne vil …


… etablere venskab til din eks' nye kæreste

1: Husk, at et sådant venskab kræver, at alle er helt afklaret følelsesmæssigt. Ellers kan det ikke lade sig gøre.

2: Det kan godt kræve, at man bruger længere tid på at se hinanden an, før et tillidsbånd kan etableres.

3: Sådanne venskaber kan opstå som andre venskaber, og de skal også næres på samme måde.

4: Husk på, at det er helt fantastisk, hvis det kan lade sig gøre. Ikke mindst, hvis der er børn. Det må være så rart at vide, at det er en, man godt kan lide, der nu også tager sig af børnene.

… opretholde et godt venskab til din eks

1: Giv dig selv ro og rum til at sørge, men stil også efter nogen tid dig selv spørgsmålet: Hvad kan jeg lære af vores brud, frem for at blive hængende i følelsen af »hvor er det synd for mig«?

2: Bliv afklaret med dig selv og din partner for at kunne give slip på drømmen om familien og finde ro med, at tingene er, som de skal være. Overbærenhed og rummelighed er ikke egenskaber, man kan påtage sig, de kræver afklaring.

3: Hold en ordentlig dialog, en sober tone - husk, at de skilsmisser, hvor børnene klarer sig bedst, er nogle, hvor forældrene kan opretholde et godt forhold.

4: Husk på, hvis I har børn, at der ikke er andre end jer, der elsker jeres børn så højt. Så sæt pris på at bevare den gode relation, så I har nogen at dele den kærlighed med.

5: Lad være med at handle alt for impulsivt, når du er overvældet af følelser. Tal med andre i processen, f.eks. en veninde.

Læs også