https://imgix.femina.dk/media/article/13052016-bfh-2704.jpg
Familieliv

Ekspert: Vi skal ikke familien for enhver pris

27. juni 2016
Af Annette Aggerbeck. Redigeret af Anne Bruhn Jørgensen
Foto: Betina Fleron.
Hver tiende voksne dansker har helt brudt kontakten med et nært familiemedlem. Som oftest sker bruddet mellem søskende eller mellem barn og forælder. Det viser flere undersøgelser. Men hvor langt skal vi gå for at bevare idyllen trods konflikter? Vi har spurgt psykoterapeut og grafolog Dorit Aagaard, som har skrevet bogen ”Find ud af familien.”

Et godt venskab er en gave

– Uhensigtsmæssige familiebindinger og -mønstre kan gøre livet svært, og når det er svært at gøre noget ved problemerne, skyldes det især, at vi har gjort familien til noget helligt – til trods for, at vi i dag bliver skilt som aldrig før, og flere og flere alternative familieformer dukker op, siger Dorit Aagaard.

Hun ser som psykoterapeut mange eksempler på uløste konflikter mellem forældre og voksne børn og mellem søskende. Hun oplever også, at der er en udbredt konfliktskyhed, fordi mange er bange for, at de ved at tage problemerne op gør ondt værre.

– Stadig flere af mine klienter oplever problemer med at kommunikere med deres familie. For nogle betyder det, at de føler sig nødsaget til at bryde kontakten med et familiemedlem eller måske hele familien.

Tre kvinder om forældrenes skilsmisse

Familie på pause

Dorit forklarer, hvordan frygten for at komme til at sige for voldsomt fra overfor familien, kan være en af grundene til, at det er svært at tale om problemerne.

– Måske er man også bange for at miste kærlighed og være svær at holde af, fordi man er afhængig af familiens accept. Men man kommer til at leve i en falsk tryghed i familien, når man mistrives med sin familie, men ikke tør tale om problemerne. Og så kan man spørge, om det er i familien, vi skal finde vores tryghed, siger Dorit Aagaard.

Dorit forklarer, at løsningen også kan være at sætte familien på pause i nogle måneder eller år, hvis der er et problem, som er svært at tale om. Alternativt foreslår hun, at man kan lave en aftale om, at man ikke mødes til alle højtider eller familiesammenkomster. Hun påpeger, at hvis man kommer frem til, at familieforholdet tapper en for kræfter, fordi situationen er fastlåst, skal man måske overveje slet ikke at være sammen

– Vi skal ikke familien for enhver pris, for det sker på bekostning af personlig udvikling og trivsel. Det gælder også, selv om det er smertefuldt at bryde med familien, og der er mange følelser på spil, som for eksempel sorg, frustration, afmagt og en følelse af at være en personlig fiasko, siger hun og fortsætter.

– Man kan dog også opleve lettelse. Men denne første følelse af lettelse kan på længere sigt udvikle sig til sorg over det, man har mistet. Derfor kan det også være, man skal tage forholdet op til revision, fordi man nu er i stand til at se og handle anderledes på det, siger Dorit Aagaard.

Malou fik et vigtigt brev: Blev kontaktet af sin bortadopterede søn

https://imgix.femina.dk/sd-smugkig_uge26.jpg

Læs også