Det gode liv - som pensionist
Karriere og penge

5 gode råd til livet som pensionist

30. august 2017
af webredaktionen
foto: Panthermedia
Skal du snart på pension? Så er du måske fuld af glæde og forventning til den nye tid, der kommer. Eller er du snarere bekymret for dit pludselige stop på arbejdsmarkedet? Uanset hvordan du har det med dit otium, er det fuldstændig normalt. Her får du psykolog Jørn Laursen gode råd til hvordan du bedst forbereder dig på livet som pensionist.
Livet som pensionist kan være et dejligt, rigt liv, hvor man rigtig kan nyde frugten af sit lange liv, og endelig bruge mere tid med familien, børnebørnene, fritidsaktiviteter, rejser m.m. Men for andre er det pludselige stop på arbejdsmarkedet et chok - hvad skal man nu får tiden til at gå? Og hvordan opbygger man - sin nye - identitet som pensionist?

Frihed som pensionist

Mange glæder sig til at gå på pension. De glæder sig til friheden, og til at gøre hvad de vil. Men paradoksalt nok oplever mange en livskrise, når de går på pension. Ifølge Jørn Laursen, psykolog med speciale i livskriser, skyldes forskellen på forventningen til, hvordan livet som pensionist bliver, og hvordan det rent faktisk er. Har du arbejdet otte timer dagligt og derigennem fundet dine værdier, så er det klart, at det er svært at stoppe, også selv om du har glædet dig. LÆS MERE: Hvor meget får man i pension? Her bliver du klogere på økonomien.

Farvel til arbejdslivet

I Danmark er vi generelt meget glade for at arbejde. Vi får mere identitet gennem arbejdet, end vores europæiske naboer gør. Et råd fra Jørn Laursen er at finde noget at fylde livet med uden for jobbet - i god tid før pensionen, så en eventuel livskrise ikke sætter sig fast og udvikler sig til noget mere alvorligt som en depression. Har du et meningsfuldt liv ud over dit arbejde, er du godt rustet til et liv uden fast arbejde. Om det er med fokus på familie, skiløb eller frivilligt arbejde, er lige meget. LÆS MERE: Pensionist, nej tak! Mød tre kvinder, der har fravalgt et liv som pensionist.

5 gode råd

1. Plej din hjerne. Følg med i medierne og opsøg ny viden. 2. Hold dig i form. Når krop og fysik er i orden, går der længere tid, før du skranter. Både fysisk og mentalt. 3. Kom ud blandt andre. Det sociale er vigtigt, så du får stimuleret din sociale intelligens og fantasi og får nye input. 4. Vær i kontakt med dine følelser. Forsøg at være positiv. Vis familie og venner, at du holder af dem. 5. Dyrk kærligheden - og husk at gå i seng med din partner! Kilde: Magasinet Sundhed

Læs også