Fritid

5 rigtige kvindefilm

For at fejre 100-året for kvinders stemmeret, har vi på SØNDAG samlet fem bud på film, der handler om kvindesag og ligestilling

Gennem tiderne har kvinders rettigheder og vilkår også været stof for filmproducenterne.

Her får du SØNDAGs fem bud på danske og udenlandske film, der omhandler kvindekamp og kvindesag.

Norma Rae, 1979

Sally Field spiller hovedrollen som underbetalt arbejderske på en bomuldsfabrik. Hun kæmper for at forbedre kvindernes arbejdsforhold bl.a. ved at opfordre dem til at organisere sig i fagforeninger.

Instrueret af Martin Ritt

Mona Lisa Smile, 2003

Julia Roberts i rollen som kunsthistorieprofessor på en traditionsbunden pigeskole i 1950’ernes USA. Hun vil gerne gøre en forskel og opfordrer bl.a. sine elever til at uddanne sig i stedet for per automatik at blive hjemmegående husmødre.

Instrueret af Mike Newell

Det stærke køn, 2011

En film om kvindernes kamp for ligeløn på Ford-fabrikkerne i den engelske by Dagenham i slutningen af 1960’erne.  

Instrueret af Nigel Cole

Ta’ det som en mand, frue, 1975

Dansk spillefilm om husmoderen Ellen, der lever i et meget traditionelt ægteskab, men tager sig en uddannelse og får et job. På sin arbejdsplads erfarer hun, at kvinder godt kan ændre deres arbejdsforhold.

Skrevet og instrueret af Mette Knudsen, Elisabeth Rygård og Liv Vilstrup

Iron Jawed Angels, 2004

Filmen handler om en gruppe trodsige unge aktivister, der sætter livet på spil for at hjælpe amerikanske kvinder med at få ret til at stemme, og har bl.a. Hillary Swank på rollelisten.

Instrueret af Katja Von Garnier

Shop amok med en rabatkode til Gucca – Med en rabatkode får du store rabatter og råd til endnu mere – Find din rabatkode her gucca rabat