Le MÜnster-Swendsen spiller Misse Møghe fra Matador på Dyrehavsbakken
Selvudvikling

Tænk at have det arbejde: Hun er Misse Møghe fra "Matador"

22. maj 2017
af Morten Buckhøj
foto: Claus Peuckert
Mens "Matador" igen ruller over skærmen på Danmarks Radio, er skuespiller Le Münster-Swendsen for tredje år i træk med til at gøre de elskede tv-figurer levende i Korsbæk på Dyrehavsbakken, hvor Le trækker i tøjet som Misse Møghe.

Det var ikke uden en vis bekymring, at Le Münster-Swendsen og hendes kolleger i foråret 2015 for første gang mødte publikum i det nyåbnede Korsbæk på Bakken som levendegørelse af karaktererne fra den mest elskede tv-serie nogensinde, ”Matador”.

– Hvordan ville vi blive taget imod? Ville vi ligne godt nok? Spørgsmålstegnene var mange, siger den 54-årige skuespiller, som nu er i gang med sin tredje sæson på Bakken.

Men bekymringerne dengang blev hurtigt manet i jorden. For som hun siger:
– Vi har nærmest ikke mødt nogen, der ikke har kunnet lide det. Tværtimod, så møder vi en enorm imødekommenhed fra gæsterne herude. Og det gælder alle, unge som ældre.

Læs også om Sonja Oppenhagen, den unge Vicki Arnesen i ”Matador”: Derfor forlod jeg Klaus Pagh

Men hun er også Katrine fra Matador og ...

Le Münster-Swendsen har lavet meget i sit skuespillerliv. Inden hun blev ansat på Bakken for tre år siden, har hun bl.a. spillet en del revy- og børne- og ungdomsteater. Men intet har været som jobbet her, hvor hun i løbet af en arbejdsdag skifter mellem fire forskellige karakterer fra Lise Nørgaards ikoniske Matador-univers: Hun er den frygtsomme Misse Møghe med den braldrende mor fru Fernando Møghe i kørestolen. Hun er den snusfornuftige Katrine, grisehandler Larsens kloge hustru. Hun er den fine Konsulinde Holm og som noget nyt fra i år også Laura, der regerer i køkkenet hos bankdirektør Varnæs.

Flere gange dagligt er hun nede i garderoben i de hemmelige og vidtstrakte kældre under Korsbæk for at klæde om fra den ene til den anden figur, og oppe blandt gæsterne foregår spillet med en blanding af improvisation og faste spillescener taget direkte ud af serien.

Som til et sølvbryllup

– Spillescenerne og improvisationerne i mødet med folk er kun en del af et hyggeligt, men meget anderledes skuespillerjob. Det, som gæsterne ikke ved og ikke ser, er, at vi skal samarbejde tæt med et hav af mennesker; især tjenere og kokke, fortæller hun og forklarer videre:

- Mange af de scener, vi spiller, foregår, mens gæsterne spiser på de små spisesteder, og fuldstændigt som hvis man skal holde en tale til et sølvbryllup, skal man ikke ”slå på glasset” netop som den varme sovs er serveret. Vi skal time vores små optrædender med serveringen af maden, så alle får en god oplevelse af både maden og rollespillet.

Kvinden bag ”Matador”, Lise Nørgaard: Mistilliden gav mig vinger

Fra den ene opgave til den anden

Når Le Münster-Swendsen ikke spiller Matador-roller i Korsbæk på Bakken, lever hun som så mange andre skuespillere fra den ene opgave til den anden.

I pausen mellem denne og den seneste sæson på Bakken har hun således dubbet tegnefilm, speaket reklamefilm og spillet en juleforestilling på Louise Schouws teater. Hun underviser også teaterglade børn og unge på Eventyrteatret, hvor hendes yngste datter, 18-årige Josefine er elev. Den ældste datter, Amanda på 22, er spastiker, og hendes handicap har sat sig tydelige spor.

Mor til et barn med et handicap

Streaming, den nye måde at se tv på

Beriget af brødrene i Team Tvilling

- Det har beriget hendes liv, forklarer Le videre, - at hun for et år siden kom med i Team Tvilling, som tvillingerne Steen og Peder Mondrup har startet. Steen og Peder blev født meget for tidligt, og Peder endte med at blive spastiker. For et par år siden begyndte de at løbe sammen; Steen løber og skubber sin brors løbevogn, og sammen har de skabt et fantastisk netværk, der giver handicappede mulighed for at dyrke løb. Hendes tilværelse har fået et helt nyt meningsfuldt perspektiv, efter hun kom med i deres Team Tvilling-projekt i Lyngby.

- Hun har købt sin egen løbevogn, og selv om hun ikke selv løber, så bruger hun sin krop under løbene, og det har givet hende så meget livsglæde. Jeg bruger meget tid på det projekt, fordi jeg synes, det er helt enestående.

Ikke lige den serie, hun dyrkede

Obs. Du kan læse mere om Le og "Matador"-livet på Dyrehavsbakken i denne uges SØNDAG, uge 21.

Læs også