smuk have i Ejby
Stil

Have med udsigt

13. juli 2017
af Af Hanne Gabel Christensen
Foto: Hanne Gabel Christensen
Da Annemarie og Stie Bruun arvede et sommerhus med en gammel have fra en anden haveepokes tid, valgte de at omlægge den til en nemmere, mere nutidig prydhave med vægten lagt på udsigten.

En have ved vandet

En lang grusvej fører ned til Annemarie og Stie Bruuns stråtækte hus, som ligger på toppen af en høj skrænt med Isefjorden for foden og en fantastisk udsigt over fjordlandskabet. En udsøgt beliggenhed, som Stie Bruuns forældre faldt for, da de i 1940 ledte efter en sommerhusgrund og fandt den rette i Ejby på Midtsjælland. Siden har stedet været i familiens eje, og i dag bor Annemarie og Stie Bruun i det gamle sommerhus, som de har udbygget til helårsbolig, og haven er blevet tilpasset både alder og livsstil.

Udsigt frem for læ

– Det blæser meget her, og vi valgte udsigten frem for læ. Før var der lukket ud mod markerne med et tæt hegn af træer og buske og dér, hvor vi har indkørsel nu, var der helt lukket for indkig, fortæller Annemarie Bruun og fortsætter: – Vi har fjernet al hæk, flyttet indkørslen og selv flettet pilehegn. Der var også en meget stor køkkenhave og en prydhave med roser og bonderoser, og vi erkendte, at vi ikke kunne holde det, hverken da vi brugte det som sommerhus eller nu, hvor vi er pensionister. Dyrk solsikker i din prydhave. Læs mere her:

Økologisk pil

I stedet er i dag køkkenhave i højbede suppleret med rabarber og frugtbuske, gårdsplads med bede og en stor græsplæne ud mod fjorden på den 3.000 kvm store grund, hvoraf en tredjedel skråner stejlt ned og ender ved vandet. Denne del af grunden er mere vildtvoksende med højt græs, vilde blomster, æbletræer, hyld, brombær, en lille birkelund og pil. – Jeg dyrker forskellige slags økologisk pil, som jeg bl.a. bruger til at flette hegn af. Hvert år presser jeg hegnene lidt sammen og fletter ny pil på øverst, så det bliver ved med at holde, forklarer Annemarie Bruun, som også laver lavendelstiklinger hvert år.

Egne lavendler

– Da gartneren anlagde gårdspladsen med stier og bede, sagde jeg, at jeg gerne ville have lavet et lavendelbed samtidig. Så sagde han: ”Det bliver dyrt - køb tre planter i stedet for, så skal jeg vise dig, hvordan du selv laver det. - Siden da har jeg lavet en kasse med lavendelstiklinger hvert år – der er altid nogen, som gerne vil have lavendel. Og én af dem, der gerne vil have lavendel, er datteren, som sammen med svigersønnen og børnebørnene har sommerhus på nabogrunden, hvor Annemarie og Stie tidligere havde sommerhus.n

Dyrkning 
af pil

Annemarie klipper stiklinger af egen pil og planter dem i bassinfolie, som både holder på fugt og holder ukrudt nede. I folien skærer hun huller til de friske pilestiklinger, som stikkes 30-40 cm ned med knopperne opad ca. 10 cm er over jorden. Stiklingerne sættes i marts-april med 35-40 cm imellem rækkerne og 15-20 cm mellem hver stikling. Pilestykket holdes fri for ukrudt, og efter tre år er pilen veletableret. Pil høstes fra december til marts og allerede første år vil der være lidt skud at høste. Bøger: ”Pil i haven af Torben Knudsen Prydløg i prydhaven - se med her:

Lavendel - fra stikling til plante

Af afklippets friske grønne dele klipper Annemarie ca. 15 cm lange stykker uden blomsterhoveder, fjerner de nederste blade, dypper denne ende i vækstmiddel (kan også gøres uden) og stikker dem i fugtig pottemuld i en flamingokasse. Kassen stilles et frostfrit, lyst, men ikke solrigt sted med læ i et par måneder, til stiklingerne har skudt rødder. Undervejs vandes af og til, så jorden ikke tørrer ud.

Læs også