https://imgix.femina.dk/media/1e800dabdd5f4ffa95159aa1a7198136.jpg
Stil

Sikken solsikke

22. marts 2011
af Mette Winther
Foto: Impecta, Friedrich Strauss
Falder snakken på solsikker, tænker nogle på mandshøje blomster med kæmpestore, gule blomsterhoveder med en mørk midte. Andre tænker på de solsikkefrø, de har sået hjemme i haven eller i børnehaven, hvor man konkurrerede om at få den største. Men mon ikke de fleste tænker på en imponerende blomst, man bliver glad af at se på.

Professionelt dyrkes de fleste solsikker, fordi frøene indeholder en masse olie, som anvendes i fødevareindustrien. Kun en ganske lille del dyrkes til dekoration og fuglefrø.

Der er ca. 70-80 arter af solsikker, Helianthus, nogle er flerårige stauder og andre er enårige sommerblomster.

I galleriet nederst på siden kan du se et udvalg af de mange forskellige sorter, og gode tips og inspiration til at dyrke og indrette med solsikker.

Nogle trives bedst på en tør plads, mens andre helst vil have fødderne i fugtig jord.

Solsikker kommer oprindelig fra Nord- eller Sydamerika. De bliver fra 40 cm til tre meter høje afhængig af sorten.

Nok forbinder vi solsikker med store, gule hoveder, 35 cm i diameter, men der findes sorter med næsten hvide, røde, brunlige og tofarvede blomster, der kan være enkle eller fyldte og mellem 10 og 50 cm i diameter.

De blomstrer fra juli til frost.

Solsikker er kurvblomster. Det, vi opfatter som en blomst, er i virkeligheden en samling af to forskellige slags blomster - randblomster og skiveblomster. Randblomsterne er sterile og som regel gule, mens de fertile skiveblomster i midten er grønne, brune eller sorte.

Nogle solsikker har tendens til at følge solens gang over himlen. Det er kort fortalt et resultat af, at planten strækker sig på skyggesiden, altså ikke fordi blomsten tiltrækkes af solen.

Solsikker er sikre sommerblomster. Børnene er begejstrede for dem, og blomsterbinderne ellevilde med dem. De kan anvendes udendørs i huller i staudebedet, mellem buske og i krukker og indendørs er de eminente til dekorationsbrug.

Såning

Solsikkefrø kan sås direkte på friland i en dybde af tre cm og med en afstand på 40-50 cm. De spirer i løbet af et par uger ved 15 grader.

Vil du have størst mulig glæde af dem, skal du forkultivere dem indendørs. Du kan så frøene enkeltvis i marts-april i hver sin potte (12 cm). Straks de er spiret, skal de placeres lyst. Er vejret godt, skal de ud om dagen. De må først plantes ud, når faren for frost er forbi.

De er næringskrævende planter og har derfor behov for en kraftig jord og regelmæssig gødning. Hvis de er udsat for vind, kan især de høje sorter have behov for støtte. Bind dem da til en kraftig bambusstok eller lignende.

Læs også