Pelargonier
Stil

Pelargonier hele sommeren

25. maj 2017
af Hanne Gabel Christensen
Foto: Hanne Gabel Christensen
Pelargonier er dejlige sommerklassikere, som gør sig godt både ude og inde, blomstrer hele sommeren, er nem at passe og findes i så mange variationer, at der er noget for enhver smag.

Pragtfulde pelargonier

Pelargonier hører til geraniumfamilien, men til forskel for geranium tåler de ikke frost. På vores breddegrader skal pelargonier overvintre ved 5-10° for at komme igen år efter år.

De stammer oprindeligt fra Sydafrika, Australien og Tyrkiet og spænder over et par hundred arter og tusindvis af sorter, som opdeles i grupper med forskellige karakteristiske træk, hvoraf nogle er: De zonale pelargonier – krydsninger, som kom til Danmark i 1800-tallet og i dag er kendt som de klassiske pelargonier. Særligt kendt er nok ”Dronning Ingrid” med sart-
rosa blomster. Denne gruppe spænder over rundbladede pelargonier og pelargonier med blade med dekorative farvede områder/zoner. Pargonier er i familie med geranium, der også omfatter Storkenæb

Engelske pelargonier

En anden gruppe er engelske pelargonier med let takkede, flerfarvede blomster og lang blomstringsperiode. Her finder man bl.a. pelargonier med store blomster, der kan minde om azaleas blomster. Desuden er der hængepelargonier med nedadhængende vækst og de populære duftpelargonier, hvis blade dufter ved berøring. TIP Om sommeren trives pelargonier fint udendørs i potter på solrig og læfyldt plads eller som her i vindueskarm i en vinterhave. I galleriet herunder kan du se eksempler på en lang række pelargonier fra opstammede pelagonier til hængeplargonier:

Få glæde af pelargonier år efter år

Har man et frostfrit sted at overvintre sine pelargonier, kan de holde i mange år. Potterne med dem flyttes indenfor i oktober, før den første frost, og stilles et lyst og køligt sted med 5-10 grader. Planterne står så i dvale hele vinteren og behøver kun lidt vand af og til. Om foråret, når der begynder at komme nye skud, beskæres de og pottes om med frisk jord, eventuelt til større potte, og så de er klar til den nye sæson. Beskæring afhænger af, hvordan man vil have sine pelargonier. Skal de være tætte og buskede, skæres de gamle stængler ned til ca. 5-10 cm over jorden. Skal de være krogede og ranglede med brune, træede stængler, skæres de kun lidt i toppen og visne dele fjernes. Stænglerne skal altid beskæres over et led/bladhæfte. Derefter vandes pelargonierne godt og flyttes til en lunere plads, omkring 15 grader, og i starten uden direkte sollys. Når de begynder at skyde, gødes de og vandes jævnligt, de holder af lidt tør jord, men må ikke tørre helt ud – og sidst i maj, når risikoen for frost er ovre, kan de flyttes ud. Inden da skal de først hærdes i en uges tid ved at stå ude på en lys, lun og beskyttet plads om dagen og inde om natten. I blomstringsperioden fremmes blomstringen ved at fjerne visne blomster.

Formering af pelargonier

Pelargonier skyder let rødder og er nemme stiklingeformere. Stiklingerne tages, når planten er i vækst, de klippes ca. 10 cm lange under et bladpar og stikkes i jord eller i vand, hvor de så danner rødder. Venter man lidt med beskæring om foråret, kan afklip bruges som stiklinger.

Læs også