https://imgix.femina.dk/media/article/haven-i-november.jpg
Stil

Det skal du lave i haven i november

6. januar 2018
af Redaktionen
Selvom kalenderen næsten siger vinter, er der stadig masser at gøre i haven. Det er nu, hække skal plantes, de sidste æbler skal høstes, og der skal stadig luges i haven, for meget ukrudt vokser og smider frø gennem hele vinteren. Få inspiration til alt det, der kan gøres i haven i november

Det er ved at være vinter, og fuglene i haven behøver hjælp for at klare sig igennem. Sæt nye redekasser op, så fuglene får gode opholdssteder til vinter. Sørg for foder og vand til fuglene hver dag, så de bliver i haven og kan hjælpe til med at udrydde skadedyrene til næste år.

Nedfaldne blade og kompost

Husk at fjerne syge blade og frugter på frugttræer, bærbuske og roser, for at nedsætte risikoen for spredning af smitte.

Nedfaldne blade indeholder masser af god næring og bør derfor indgå i naturens kredsløb enten direkte som jorddække, hvis de er sunde, eller alternativt efter en tur i varm-komposten.

Du kan vælge at lægge komposten ud i rosenbedet og køkkenhaven, hvis den er halv eller hel omsat, for at skabe et rigt mikroliv i bedene. Det reducerer sygdomsangreb.

Decembers få lyse timer skal selvfølgelig bruges i haven. Læs med i SØNDAGs havekalender og find ud af, hvad du skal lave i haven i december

Tykke lag nedfaldne blade på græsplænen kan findeles med rotorklipperen, så plænen kan få lys og luft. Eller de kan rives sammen og fordeles under buske og mellem stauder, som beskyttelse og jordforbedring.

Havens planter

Efteråret er den bedste plantetid for træagtige, løvfældende planter. Husk at placere træer så skyggen falder i din egen have og ikke i naboens.

Husk at plante en eller to buske der blomstrer om vinteren eller tidligt forår. Fx kejserbusk, kirsebærkornel, oktoberkirsebær eller troldnød.

I november kan du plante hække bl.a. tjørn, navr, liguster, taks, buksbom, bambus og ikke at forglemme den populære bøg. Den kan dog først plantes fra midten af måneden.

Du bør kun plante i helt ren jord, der er veltilberedt. Til hæk er det passende at plante 4 planter pr. løbende meter. Vil du etablere en flade af bøg, er 2 planter pr. m2 passende. Det svarer til en planteafstand på 70 cm.

Det er stadig godt at plante nye planter, dele eller flytte eksisterende planter.

Barrodede hækplanter og roser skal i jorden nu - hold rødderne dækket, så de ikke bliver tørre!

Stauderne klarer vinteren bedst, hvis de får lov at beholde deres visne blade og toppe.

Nyd de allersidste sejlivede blomster inden vinteren for alvor tager over.

Høst dekorative frøstande og gem dem et tørt sted til julens dekorationer.

Du kan stadig nå at sætte løg. Udnyt de gode tilbud og etabler større arealer i haven med forårsblomstrende løg.

Tag Dahlia, Gladiolus og andre frostfølsomme løg og knolde ind for vinteren, hvis det ikke er nået endnu. Lad dem tørre, inden de pakkes ned i kasser.

Frugthaven

Husk at fjerne frugtmumier på samtlige frugttræer, for undgå unødig smittespredning.

Vent med at beskære vin på friland til efter 1. marts, da nyere undersøgelser peger på, at det er bedst.

Sørg for at plukke de sidste æbler, inden frosten sætter ind. De sentmodnende æbler, der får en nats frost, skal tø langsomt op, inden de plukkes.

Du skal vælge grundstammer, der har en passende vækstkraft i forhold til sorten, jorden og havens størrelse, når du planter frugttræer. Spørg i planteskolen.

Husk, at valnødder skal samles op straks efter, de er faldet ned. Den grønne skal fjernes lettest ved at lægge nødderne i et varmt rum (20-25 ºC). Inden nødderne tørres, lægges de et par minutter i koldt vand tilsat atamon for at forebygge svampeangreb. Selve tørringen kan foregå enten ved at gennemblæse dem med varm luft, fx med en hårtørrer, eller ved at lægge dem i et tyndt lag i et varmt rum. Efter tørring kan nødderne holde længe, forudsat at de opbevares køligt ved 2-4 °C f.eks. udendørs i sand.

Redskaber

Du skal ikke udsætte til i morgen, hvad du kan udrette i dag, når det gælder vinterklargøring af haveredskaber. Lige fra lugekloen til plæneklipperen. Få dem samlet ind og vasket og smør dem, der skal have olie. Send evt. plæneklipperen til service.

Tag haveslangen ind og luk af for vandet i udendørshanen, så du undgår frostsprængninger i rørene.

Altanen og terrassen

Plant krukker til med planter, der også er smukke om vinteren.

Stik lidt grønt i altankasser og krukker, fx fyrretoppe, grangrene eller grønkål. Grønkål kan give et tilskud af grønt drys, da du løbende kan købe nye grønkålstokke og plante, efterhånden som de gamle bliver spist.

De krukker der ikke er frostsikre, skal tømmes for jord og vendes på hovedet eller stilles et tørt sted, så de ikke frostsprænges.

Drivhuset

Du kan med fordel grave rabarber op med henblik på tidlig drivning i drivhus.

Husk at plante nogle blokke persille ind i drivhuset eller potte dem, så du kan drive dem indendørs i vinter.

Julerose, vårlyng og tidligt blomstrende buske, fx pebertræ, kan sættes til drivning i drivhuset, så de kan blomstre til jul.

Lav potter med forskellige løg og stil dem i drivhuset til drivning, så du kan hente ind gennem hele vinteren.

Tøm drivhuset for planter, snore og potter og vask grundigt af med brun sæbevand.

De automatiske vinduesåbnere afmonteres i drivhuset, så vinduerne er sikret mod vinterens vejr.

Flyt lidt purløg og andre krydderurter ind i drivhuset, så du kan høste tidligt til næste år.

Køkkenhaven

Kartofler, gulerødder, knoldselleri m.fl., der stadig står i jorden, kan beskyttes med en vintermåtte eller med et 20 cm tykt lag blade eller halm, hvis det skulle sætte ind med frost.

Husk at blegselleri skal tages op og opbevares køligt i fugtigt sand, hvis der er udsigt til streng frost.

Rødbeder helst skal op og opbevares køligt i vådt sand, da de har tendens til at blive bløde, hvis de bliver i jorden.

Jordskokkerne er klar til høst. Sorter de mest glatte fra og put dem i jorden igen til næste års planter. Husk, at jordskokker først bør spises, når bladene gulner, og at knoldene skal graves op i takt med de bruges.

Dæk de resterende afgrøder i køkkenhaven med hø eller halm, så de kan holde sig friske og samtidig nemme at grave op gennem vinteren.

Sæt hvidløg mellem jordbærrene, hvis du ikke har nået det endnu.

Stueplanter

Husk at vælge planter med 1-3 blomsterknopper på hvert stængelled, når du køber novemberkaktus. Blomsterknopperne skal være 1,5-2 cm lange, vise farve og ikke være sprunget ud. Det stængelled, knopperne sidder på, skal være lige så stort og kraftigt som det lige bag ved. Hjemme skal du placere planten så lyst som muligt, undgå overvanding og gerne give planten et dagligt spray med regnvand. Den behøver ingen gødning.

Kaktus og andre sukkulenter, der er plantet i en veldrænet jord, næsten klarer hvad som helst. Skønt de tåler temperaturer fra 0 °C til 45 °C, værdsætter de dog en vintertemperatur på 12-18 °C.

I januar kan du godt begynde at drive de planter, der skal i jorden først. Læs her, hvad du ellers skal lave i haven i januar

Husk, at du skal skrue ned for varmen og stille planterne så lyst som muligt, hvis de skal komme levende gennem vinteren.

Hold igen med vanding af stueplanter, der nu mere eller mindre går i hvile.

Husk, at engelske pelargonier ikke kommer i blomst af sig selv og derfor betragtes som buketter på rod. Har du lyst til at udfordre planten, skal du sørge for, at den står køligt ved 12-15 °C fra nu af og 5 uger frem. Kulden bevirker, at nogle af knopperne udvikler sig til blomsterknopper. De behøver dog senere lange dage over 12 timer for at udvikle sig videre.

Husk, at du skal slukke lyset i 8 timer hver nat, hvis du giver tilskudslys, da der ellers kan komme rod i blomsterdannelsen.

Planter, der skal vinteropbevares, skal akklimatiseres, inden de kommer helt ind i den tørre varme indenfor, ellers går de nemt til.

Fuglene

Sæt nye redekasser op, så fuglene får gode opholdsteder til vinter.Sørg for foder og vand til fuglene hver dag, så de bliver i haven og kan hjælpe til med at udrydde skadedyrene til næste år
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også