https://imgix.femina.dk/media/article/haven-i-april.jpg
Stil

Det skal du lave i haven i april

6. januar 2018
Redaktionen Foto: Panthermedia m.fl.
Der er rigeligt at tage sig til i haven i april, hvor foråret rigtig er ved at få fat. Her får du en havekalender med tips til, hvad du skal lave i haven i april.

Havekalender for april

Nu har foråret for alvor meldt sin ankomst, og der bliver flere og flere opgaver ude i haven. Et godt råd til dig som haveejer er, at du må prioritere, hvilke opgaver du skal have løst, hvilke du gerne vil nå, men som ikke er livsvigtige og endelig dem, der kan springes over eller vente.

For nu er vi kommet til den tid på året, hvor du kan bruge alle døgnets lyse timer i haven og alligevel ikke blive færdig. Hvis du lægger en urealistisk plan, og havedrømmen brister, bliver du stresset, og familien brokker sig osv. En mulighed er at dele havearbejdet op i mindre delprojekter, der hver især kan nås f.eks. på en weekend.

Vejret er næsten altid godt i maj, og det er en sand fornøjelse at gå i haven. Tjek maj måneds havekalender her

Det er i den forbindelse vigtigt at forstå, at godt begyndt er halvt fuldendt, også gælder under tilberedning af så- og plantebede. Så sørg for at have indkøbt de frø, der skal bruges i haven, så du er klar, når vejret og jorden er til det.

Forkultivere, så og plante

Der er nu varmt nok i drivhuset til forkultivering af sommerblomster og grøntsager.

Vent med at så, til jorden er mindst 8 grader varm, gerne mere.

Invester i et jordtermometer, så du kan holde øje med temperaturen i køkkenhaven.

Det er godt at begynde at varme jorden, så den hurtigere bliver tjenlig. Det kan du gøre ved at dække den med klar plastik. Insektnet har samme effekt, men i mindre grad.

Hold dig fra jord, der klæber til redskaberne - jorden er for våd og kold. Vent med at kultivere jorden til den er lys i toppen, og så først dine planter og afgrøder, når jorden har den temperatur, der står på frøposerne.

Det er vigtigt at overholde sådybden. Hvis den ikke står på frøposen, så så gulerødder, rødbeder, kål, løg og spinat i 1-3 centimeters dybde, mens ærter og bønner skal sås i 3-5 centimeters dybde. Sår du for tæt, skader du let planterne, når de skal prikles ud eller tyndes ud.

En lang række køkkenurter kan sås, når jorden er 6-8 grader varm. Det gælder bl.a. kål, kørvel, løg, majroe, pastinak, persille, porre, radise og rodpersille, salat, skorzonerrødder, spinat og ærter.

Agurker kan sås 35 dage, før de kan plantes ud i drivhuset - det vil sige, at de kan plantes ud mellem den 10.-15. maj, hvis de bliver sået mellem den 5.-10. april.

Kartofler kan lægges i 5-10 centimeters dybde i rækker med 50 centimeters afstand og med 30 centimeter mellem knoldene, når jorden er mellem 8-10 grader.

Hårdnakkede sommerblomster kan sås direkte på friland i april.

Stauderne kan plantes om og deles, når væksten viser sig, og jorden er tjenlig - det vil sige, at den ikke klæber til spaden.

Jordskokkerne skal sættes, inden de får for store spirer. Sæt de mest glatte.

Du kan få en lang liljesæson ved både at vælge liljer, der blomstrer på forskellige tidspunkter, og ved at stille nogle til drivning i store potter i vindueskarmen.

De forkultiverede liljer må først komme ud i sidste halvdel af maj, når faren for nattefrost er ovre.

Beskæring

April er lunefuld, så det er sikrest at vente med at beskære roser, sommerfuglebuske og andre sarte, blomstrende vækster i haven til sidst på måneden.

Når du skal beskære roserne, så klip lige over en knop, der vender udad.

Forårsblomstrende buske kan beskæres umiddelbart efter blomstring.

Du kan skære de første skud af georginerne og stikke dem, så du let får mange planter.

Stedsegrønne hække kan klippes.

Mange buske kan beskæres nu, for eksempel bærmispel, buksbom, hassel, tjørn, avnbøg, benved, alm. hortensia, ranunkel- og dronningebusk, paradisæble og ribs.

Lavendlerne skal klippes ned til 5-8 cm over jorden.

Klip sommerfuglebusken ned til 30-40 cm over jorden for at få en rig blomstring til sommer.

Skal de forårsblomstrende buske beskæres, skal det gøres umiddelbart efter blomstring, så det ikke går ud over næste års blomster.

Vent med at slå græsset første gang, til det er blevet minimum 7 cm langt.

Ukrudt, lugning og gødning

Godt begyndt er halv fuldendt, gælder også når det kommer til lugning. Der skal sættes hårdt ind med lugning, så du ikke kommer bagud fra start.

Juni er højsæson i haven - jordbærrene er ved at være modne, og der er en masse andet, du også skal lave i haven

Luger du omhyggeligt fra nu af og til midsommer, går resten af sæsonen normalt som en leg.

Haven må gerne gødes - gå dog i en stor bue uden om jordbærplanterne, der må vente med at få gødning til efter høst, ellers får de for mange blade.

Gød roserne første gang med en organisk rosengødning.

Flere gode tips

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også