Have

Gør haven spændende med forskellige rum

Gør som havearkitekten og opdel din have i rum. Det gør den mere levende og spændende og også nemmere at holde. Her får du 13 tips til at skabe rum i haven.

Rum og eventyr i haven

Selv en lille have virker større og mere spændende, hvis du opdeler den i rum.

Pludselig er der ikke bare én men flere forskellige små haver med hver sin funktion og stemning. Skyggerum med bregner, rosenhave, pergolaer og buer dækket af klatreplanter, små stier og måske en lille sø eller et spejlbassin.

Sørg for, at hele haven ikke kan overskues i ét blik og leg bevidst med kontraster. En klar overgang mellem det vilde og det velplejede får det bedste frem i begge udtryk.

Se her, hvad der skal laves i haven i september 

13 gode tips

1. Frodighed for alle sanser. Anlæg terrassen op af huset og herefter - istedet for en græsplæne - et bed med høje blomstrende planter. 

2. Leg med ilden. En bålplads med knitrende ild fylder haven med hygge og god stemning. Ikke mindst i de kølige efterårsmåneder, hvor bålet lokker os til at blive lidt længere ude.

3. Egen sø i haven. Anlæg en lille sø ved hjælp af en udgravning foret med plastfolie. Den behøver ikke være dyb. Læg evt. en lille robåd eller kano i søen.

4. Afsted på eventyr. Anlæg et stisystem. Lad stierne føre rundt om buske og træer, og plant evt. til med et bundække af skyggetålende stauder.

Høje planter, f.eks. solsikke, kan være med til at skabe rum i en have. Læs mere om solsikke her:

5. Skab rum med buer og portaler. En blomstrende bue danner en spændende overgang fra det ene rum til det næste.

6. Lad græset gro. Lad dele af græsplænen gro, og se hvad der kommer op. Bryd det høje græs med klippede stier, og slå resten af plænen, så du får en flot kontrast mellem det klippede og det vilde.

Rum i haven

7. Skab struktur med klippede hække. De fleste hække kan klippes høje eller lave fra år til år, og deres stramme form giver haven ro, rygrad og ramme.

8. Bring himlen ned på jorden. Vand fylder haven med liv. Både fordi det tiltrækker et mylder af fugle, bier og andre dyr, der kommer for at drikke. Og fordi det fanger himmellyset og kaster det tilbage i blink.

9. Træk blikket ud i hjørnerne. Få, men gode blikfang gør haven mere interessant. f.eks. et gammelt bistade for enden af en smal havegang.

10. Nyt liv i døde træer. Giv udgåede trær nyt liv som espalier for frodige og blomstrende klatreplanter. 

Hvis du har lyst til at danne rum i haven med vand, så se her, hvordan du kan gøre:

11. Pergola af træstammer. En pergola gør en lidt ny og flad have mere spændende. Stammer af fældede træer giver et naturligt og romantisk udtryk, især hvis de plantes til med frodige klatreplanter som f.eks. blåregn, klematis, kaprifolie eller arkitektens trøst. 

12. Styr din sommerhushave. Højbede med blomstrende buske og rustikke længeblomstrende stauder koncentrerer frodigheden og gør sommerhushaven nem at holde. Når bare der er styr på bedene omkring terrassen, er det kun hyggeligt, at resten af haven er lidt vild.

13. Værn om det store træ. Gamle træer med tykke stammer giver karakter og personlighed til haven.

Læs mere om: