Have

En symfoni af smukke roser

Duften er lige så overvældende som synet. Gerlevparkens rosensamlinger, er en unik rosenpark, hvor de fleste af de 5.500 roser blomstrer på samme tid omkring sankthans. Rosariet er enestående og værd at gå på opdagelse i.

Unikke historiske roser 

Rosensamlingerne ligger i Gerlevparken, som på sine 10 hektar desuden rummer en omfattende samling af danske træer og buske.  

I 1985 blev Valdemar Petersens samling af historiske og botaniske roser på foranledning af dronning Ingrid flyttet fra planteskolen i Løve til Gerlevparken for at sikre bevaringen af den unikke samling på ca. 3.000 duftende roser fordelt på over 600 arter. Det tog Valdemar Petersen 50 år at opbygge samlingen. Som ung i 1920’erne arbejde han blandt andet på en fransk rosenplanteskole, som havde en særlig interesse for historiske roser, og da han kom hjem, startede han planteskolen i Løve og begyndte at samle og opformere gamle roser.

I en artikel til Haven i 1966 skriver han: 

”Hvorfor jeg dyrker gammeldags roser (…) fordi de ved deres særprægede form og farve, deres duft og historiske oprindelse giver haven noget, som ikke kan opnås med nogen anden plante, og så er de lette at dyrke”. (Citat fra hæfte om Gerlevparken, udgivet af Augustinus Fonden). 

 
 

Roser forædlet gennem fire generationer

I 1987 kom parkens anden rosensamling til. En samling som spænder over 2.500 nyere krydsningsroser fordelt på ca. 125 sorter forædlet gennem fire generationer af familien Poulsen, som fortsat forædler roser. Så samlingen udvides stadig.

Poulsen roser forhandles verden over – nogle af de bedst kendte herhjemme er måske den storblomstrende, fløjlsmørkerøde Ingrid Bergman og den lysrosa Egeskov. Begge roser, der er præmierede flere gange.

Roserne i Gerlevparken er plantet i kronologisk rækkefølge i bedene, så man kan følge udviklingen, fra den første Poulsen-rose blev introduceret i 1912 til i dag. Desuden er der fem runde bede, hvor forædlingsarbejdet er illustreret med et forældrepar og resultatet af en krydsning mellem dem. 

Rosensamlingerne vedligeholdes af frivillige i Gerlevparkens Venner. 

Du kan gå på opgalese i rosenparken ved at bladre igennem galleriet herunder

Rosensamlingerne i Gerlevparken

Læs mere om: