https://imgix.femina.dk/media/article/fritz-primaer.jpg
Popkultur

Fritz Rasmussen - en krydsordslegende

16. juni 2015
af Ole Lyd Rasmussen & Bodil Rasmussen, redigeret af Louise Aarkrog
Fritz Rasmussen konstruerede Billedkrydsen for SØNDAG i 60 år. Han døde d. 7. maj 90 år gammel. Her bringer vi et lille portræt af kryds-eksperten.

Startede allerede i skolen

Allerede i skolen lavede Fritz Rasmussen opgaver til skolebladet i Nørre Åby. Hans klasselærer synes i øvrigt, at han skulle være journalist og fandt ham en læreplads på Folketidendes lokale redaktion i Haslev. Her mødte han sin Karen, da hun var så heldig at få pladsen som kontorelev på Folketidende (i dag Dagbladet) i Ringsted. Karens første opgave var at tage imod telefonannoncer, og Fritz blev i Haslev sat til at diktere dem. Om aftenen fortalte hun sin mor om dagens oplevelser og sagde, at der sad sådan en flink, gammel mand i Haslev og stavede bynavne for hende. Først flere måneder senere gik det op for hende, at Fritz nærmest var på hendes alder og blev så opsat på, at det skulle være de to og de blev gift i 1947, og da Karen havde en passion for kryds- og tværs, konstruerede Fritz specielt til hende.

Fjollede ord blev til alvor

For alvor begyndte han på kryds-og tværserne, da han af det daværende Søndags B.T. i 1955 blev valgt blandt ca. 600 ansøgere til at lave det, som kun skulle have været en sommerspøg. Det blev til ”Krydsduetten”, som byggede på fjollede ord omsat til tegninger som forklaring, og som skulle løses fra to sider. Han nåede at lave 2268 Krydsduetter, indtil han som 75 årig var nødt til at trappe ned, og selv sagde stop i 1999.

13 opgaver om ugen!

I begyndelsen af 1960’erne blev Fritz redaktionssekretær på Dagbladet, hvor han mest stod for layout og var pioner på 4-farve avistryk. I 1972 sagde Fritz op på Dagbladet og helligede sig helt kryds- og tværskonstruktion og afleverede på et tidspunkt 13 opgaver om ugen, bl.a. til Søndag, Weekendavisen og mange distriktsaviser.

”Idioten sidder her”

En anekdote var, at Fritz og Karen engang sad i et tog på vej til Odense. Ind i kupéen træder et ældre ægtepar, og manden trækker et krydsogtværsblad op af lommen. ‘Sådan et plejer du da ikke at købe’, siger konen. ‘Nej, men der er begyndt en ny på Weekendavisen, og den idiot kan jeg altså ikke klare.’ Karen hviskede bag sin avis: ‘Skal jeg sige det til ham?’ og fik bekræftende svar. ‘Idioten, han sidder forresten her!’ Manden blev meget overrasket, og op ad lommen trak han de sidste 4 ugers opgaver og sagde: ‘Se nu f.eks. her. Den tidligere konstruktør skrev, hvor en bestemt flod lå. Her står der bare ‘flod’. De nåede desværre dog kun at få en kort snak, da Fritz og Karen skulle af toget.

Mere end 100 personlige julekort

Fritz havde i øvrigt megen kontakt med sine løsere, og de dage hvor opgaverne udkom stod telefonen aldrig stille, men han gav aldrig løsninger, kun hints. Denne store kontaktflade gjorde sit til at Fritz skrev mere end 100 personlige julekort hvert år, oftest med tegninger fra Ringsted og omegn og sine elskede rejser.

Samarbejdspartnere i 50 år

Karen døde i 2006. Hun var i 50 år Fritz’ gode samarbejdspartner. Karen kontrolløste og skrev alle løsninger rent. Hendes håndskrift blev efter hendes død digitaliseret og installeret som font på hans computer.

Rejste med rollator

https://imgix.femina.dk/fritz1.jpg

Efter Karens død brugte Fritz al sin tid på kryds- og tværs samt på børn og børnebørn, som på skift rejste sammen med Fritz flere gange om året. Billedet af Fritz med rollator på Den Røde Plads er fra hans sidste rejse til Moskva og Nisnij Novgorod i oktober 2014, 90 år gammel.

Læs også