https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/07/27/afhaengig-af-traening/afhaengig-af-motion-stor.jpg
Træning og kost

Tre tegn på at du er afhængig af motion

7. juli 2012
af Vivian Timmermann
foto: Panthermedia
Flere oplever at blive afhængig af at træning. Det kan have alvorlige konsekvenser, lyder det fra ekspert

Lad bilen stå, tag cyklen, drop elevatoren, tag trapperne og husk at motionere en halv time hver dag. Vi bliver hver eneste dag bombarderet med budskabet om, at vi skal holde os i form.

Men for nogle tager det overhånd, og de ender med at blive afhængige af motionen. Det er primært løbere, der opnår denne afhængighed, men det er også udbredt i fitnesscentre, forklarer psykiater og lektor ved Institut for Folkesundhed i København, Birgit Petersson.

- Vi har lavet nogle undersøgelser i fitnesscentre, der viser, at cirka en femtedel af dem, der kommer der, misbruger fysisk træning. Og det er min klare fornemmelse, at antallet desværre er stigende, siger hun til Ugebladet SØNDAG.

LÆS MERE: Det er vigtigt at holde pauser efter træning, så kroppen kan restituere. Men det kan også være en god ide at slutte træningen af med en tur i sauna. Find ud af hvorfor lige her.

Tre tegn på at du er afhængig

Det er dog forskelligt fra person til person, hvor meget træning der er for meget.

- Det er meget forskelligt. Jeg kender mange, som står meget tidligt op og løber flere timer, inden de tager på job. Og det første, de gør, når de kommer hjem igen om aftenen er at tage løbeskoene på og så af sted, siger Birgit Petersson og peger på tre tegn på, at man er afhængig af motion:

1:

Du siger nej til sociale arrangementer, hvis det indebærer, at du må droppe at motionere.

2:

Du bliver rastløs, hvis du ikke får motioneret hårdt hver dag.

3:

Det at motionere er en meget stor del af din selvopfattelse.

LÆS MERE: Det er ikke kun vigtigt at få trænet. Kosten skal også være sund. Her får du fem gode råd, så du kan få mere grønt ind i din kost.

En halv time om dagen er rigeligt

Den overdrevne træning kan ende med at få alvorlige konsekvenser. Når vi træner for meget, overbelaster vi kroppen, medmindre vi indtager de helt rigtige mængder proteiner og fedtstoffer.

- Det er en svær balancegang, hvor vi meget let får skader. Indtager vi ikke de næringsstoffer, kroppen har brug for, vil både muskler, led og knogler overbelastes. For en stor gruppe kvinder betyder det også, at jo flere muskler, de får, jo flere menstruationsforstyrrelser får de. Hos nogle holder menstruationen helt op, og det er ikke hensigtsmæssigt, hvis de gerne vil have børn på et tidspunkt, medmindre de ønsker børn ved kunstig befrugtning, siger hun fortsat.

- Vi er skabt til at gå rundt og bruge vores krop, men vi ved, at i virkeligheden er en halv times motion om dagen rigeligt. Så kunsten er at finde balancen, så vi ikke ryger ud i den overdrevne motion.

Sådan kommer du ud af motions-afhængigheden

1:

Dan dig et realistisk overblik over, hvor meget du motionerer hver dag.

2:

Find tidspunkter du kan trappe ned på, løb lidt mindre hver dag, skær ned på tiden i fitnesscentret.

3:

Gør plads i din kalender til at være sammen med venner og familie. Dyrk det sociale.

4:

Tag kontakt til din læge, hvis uroen/rastløsheden bliver ved med at være der.

Læs også