https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/07/28/yoghurt/28-yoghurt612x325.jpg
Krop & velvære

Yoghurt gør dig glad

9. juli 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
foto: pantherstock.com
Yoghurt kan påvirke dit humør ved bl.a. at dæmpe angst og smerter.

De probiotiske bakterier i mælkeprodukter påvirker dit humør ved bl.a. at dæmpe angst og smerter.

Hvis du spiser en skål yoghurt om morgenen, kan du faktisk komme i bedre humør. De probiotiske bakterier kan nemlig både dæmpe angst, depression, irritation og smerter.

Bakterierne i tarmen har både en betydning for fordøjelsen og kroppens velbefindende, og i de seneste år har forskning også påvist, at bakterierne har en effekt på hjernen, skriver I Form.

Der er nemlig en forbindelse mellem de to nervesystemer, som bor i henholdsvis hjernen og maven. Og når maven ikke fungerer optimalt, påvirker det andre dele af kroppen. Undersøgelser har eksempelvis påvist, at 95 pct. af de personer, der har irritabel tyktarm, rammes af psykiske lidelser som depression.

LÆS MERE: Yoghurt med sirup og valnødder

Slår skadelige bakterier ihjel
Der er flere gode grunde til at spise yoghurt eller andre produkter med probiotiske bakterier. En fransk undersøgelse fra 2011 har påvist, at både rotter og mennesker, der fik probiotiske bakterier hver dag, havde mindre angst og depression.

Når du eksempelvis spiser to dl surmælk med probiotiske bakterier, drøner de probiotiske bakterier ned i mavesækken og tyndtarmen og ender i tyktarmen. Her findes der mange skadelige bakterier, som kroppen opfatter som en infektion. Kroppen reagerer ved at sende impulser op gennem nervesystemet, og det kan føre til angst og depression.

Det er netop disse impulser, som de probiotiske bakterier kan forebygge, da de slår de skadelige bakterier ihjel.

Når hjernen ikke modtager signaler fra impulserne, ved kroppen, at den ikke længere har en infektion. Det betyder, at angst, depression, smerter og irritation mindskes, og dit humør stiger.

LÆS MERE: Spis dig til et sundt blodtryk

Gratis sunde tips på facebook?

Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? Så vær med i sundhedsgruppen, som er resultatet af et samarbejde mellem SØNDAG, Femina, ELLE, Q og Mad & Bolig. Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.

Læs også