https://imgix.femina.dk/media/c1c137416c0f4d90a099a80e153bb411.jpg
Krop & velvære

Slankekur til kvinder over 40 år

30. maj 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Diætist Charlotte Hartvig har udviklet en slankekur til kvinder over 40 år. Få hendes tips til et slankere liv her

De færreste har det godt med at blive ældre, og for kvinder, der gerne vil smide nogle kilo, er det måske endnu værre.

Når vi runder de 40 år, falder produktionen af østrogen markant, og sideløbende ses det også, at forbrændingen falder, hvilket gør det endnu sværere at tabe sig. Faktisk forbrænder en kvinde over 40 år typisk mellem 10 og 20 pct. mindre end en yngre kvinde.

Det er vigtigt at have psyken med, når man skal tabe sig. Her får du fem tips til en sund tankegang.

Charlotte Hartvig, der er diætist ved Kost Klinikken Immanuel, har derfor udviklet en slankekur, som er målrettet kvinder over 40 år, der vil tabe sig og samtidig mindske rynker og andre alderstegn.

- Ved denne slankekur får du mellem 900 og 1.100 kalorier, og det skulle gerne betyde, at man taber et halvt kilo om ugen. Og du holder dig mæt med forskellige tricks. Det er bl.a. at spise mere hvid fisk, som du kan få en større mængde af for færre kalorier, og så handler det om at spise mad, der har en tyktflydende konsistens som f.eks. suppe. Det gør nemlig, at maden bliver længere i maven og holder dig mæt. Og så skal man faktisk ikke drikke vand inden måltidet, for det kan betyde, at maden kommer hurtigere igennem tarmen og dermed er man mæt i kortere tid, siger Charlotte Hartvig, der netop har udgivet bogen 'Kvindekuren', til Alive.dk.

5-2 kuren - fastekuren alle taler om på femina.dk

Spis rigtigt mod rynker

Herudover anbefaler diætisten, at man eksempelvis dyrker vinterbadning - når der er sæson for det - fordi kulden er med til at øge forbrændingen.
Udover at man skal spise mindre, mere proteinrigt og færre kulhydrater er der i kuren også indarbejdet fødevarer, der kan modvirke alderstegn.

- Det er bl.a. lycopen, som findes i tomater, da det forebygger solskader og dermed rynker. Sojaisoflavon, som bl.a. findes i sojabønner, er med til at gøre dybden i rynkerne ved øjnene mindre, gøre huden mere elastisk og mindske hedeture, forklarer Charlotte Hartvig.

Herudover er der også caroten (fra f.eks. spinat og gulerødder), C-vitaminer (fra f.eks. citronskal og røde peberfrugter), E-vitamin (fra f.eks. rapsolie, mandler og mayonnaise) samt selen (fra hvide fisk, æggeblomme og fiskeæg) indarbejdet i kosten. De er nemlig alle med til at modvirke nøgleenzymet kollagenase, som opløser kollagen, der faktisk holder sammen på og understøtter huden.

Varieret kost er vigtig i slankekur

900-1.100 kalorier er ikke meget, når man tænker på, at kvinder typisk skal have knap 2.000 kalorier på en dag. Men ifølge Charlotte Hartvig er den proteinrige kost i denne slankekur meget mættende, og der er plads til op til seks måltider om dagen. Tre store og tre små.

Dagskosten kunne eksempelvis være 200 g skyr og 10 g mandler til morgenmad, 150 g kalkunkød, 50 g mandler samt agurk og tomat i fri mængde til frokost og et aftensmåltid bestående af 250 g grøntsager, 150 g kyllingebrystfilet, 12 g rapsolie og en halv avocado. Mellemåltiderne kunne være mandler, agurk, diverse light drikke og te eller kaffe. Det giver 1.120 kalorier i alt.

- Det vigtigste er, at din kost er meget varieret. Har du fået mad med fiskeprotein i en dag, så er det en god idé at spise en cremet suppe den næste dag. I forhold til mellemmåltider er de ikke påtvunget. Det er bare forslag til dem, der ikke kan klare sig uden, forklarer Charlotte Hartvig, der ridser de fire centrale vægttabstips op:

- Spis mere protein. Det giver mæthed.

- Undgå de hurtige kulhydrater og kvit sukkeret.

- Blend dit måltid, da maden dermed er længere om at komme igennem systemet.

- Dyrk det kolde. Et koldt bad eller en dukkert i havet om vinteren er med til at øge forbrændingen af fedt.

Læs også