https://imgix.femina.dk/media/15c5f12631eb406f8e39496e7bc54d23.jpg
Krop & velvære

6 gode råd til at undgå muskel- og ledsmerter

5. marts 2012
af Catharina Ravn Davidsen
foto: shutterstock
Ømme skuldre og spændte nakker er dagligdag for mange af os. Vi sidder ned for længe ad gangen og tænker måske ikke over, hvordan vi nemt kan komme de værste gener til livs. Her får du seks gode råd til at undgå hverdagens smerter – og et tip til de dage hvor der skal en pille til.

1. Sov ikke for blødt

Piller mod smerte

Smerte er ikke bare smerte, og ondt i lænden skal ikke nødvendigvis behandles på samme måde som ondt i hovedet. Alligevel begår mange kvinder den fejl, at de kun har én type smertestillende håndkøbsmedicin stående i toiletskabet, som de bruger, uanset hvilken type smerte, de har. Men der er forskel på virkemidlet i de smertestillende piller.

Har du muskel og ledsmerter, som følge af for eksempel træning eller forkert bevægelse, eller har du menstruationssmerter, er det en pille, som indeholder stoffet Ibuprofen, du skal bruge, f.eks. Ipren. Ibuprofen virker muskelafslappende og kan f.eks. bruges, hvis du får hold i ryggen og dine muskler »låser« sig. Når dine muskler er mere afslappede og smerten ikke så påtrængende, kan du strække ud og få løsnet dit hold i ryggen. Husk at søge læge, hvis smerterner ikke aftager.

En stor dejlig seng, lige til at gå omkuld i, er lykken for de fleste. Men vil du undgå lændesmerter, må din seng ikke være for blød. Sengebunden skal være hård, og når du ligger med ryggen på madrassen, skal din ryg være lige.

2. Hop i træningstøjet
Overvægt øger risikoen for ondt i lænden, da den øgede vægt lettere overbelaster støddæmpere og led i ryggen. Så sørg for at få motion hver dag. Og nu du alligevel er i gang med at snøre løbeskoene, er der en ekstra gevinst at hente. For motion kan også være med til at forebygge menstruationssmerter. I det hele taget frigiver motion endorfiner i kroppen, som giver et generelt velvære.

3. Rul med skuldrene
Selv om mange arbejdspladser indbyder til mange timer med stillesiddende arbejde, er det bedst ikke at sidde stille i mere end en time ad gangen. Rejs dig op og gå lidt omkring samtidig med, at du strækker ud. Gør det til en vane, når du skal til printeren, lige at strække dig og gør det til en vane at lave ca. 15 min. daglige rygøvelser. Ikke på en gang, men over dagen. Ret ryggen når du sidder ved dit bord og flet små styrkende eller
afslappende øvelser ind i løbet af dagen.
Rul f.eks. med skuldrene hver gang du taler i telefon.

4. Tag en dukkert

Varme badevandstemperaturer i de danske have lader stadig vente på sig. Så er du ikke til vinterbadning, kan du i stedet svømme et par baner i den lokale svømmehal. Eller tilmeld dig et vandgymnastikhold. For svømning og bevægelse i vand er nemlig særligt godt for skuldre, nakke og lænd, idet du undgår hårde stød, som ved løb, men samtidig nyder godt af vandmodstanden, der løsner hele kroppen.

5. Frisk luft
Det hjælper på spændinger i krop og nakke at komme ud i den friske luft. Så gå en frisk tur, mærk vinden i ansigtet og nyd at foråret er på vej. Hvis du har mulighed for det, så tag ud til områder, hvor der er natur. Naturen har nemlig en beroligende effekt på os og gør os gladere. En cykeltur i det fri kan også være løsnende for et spændt hoved, både fysisk og psykisk.

6. Undgå hård mave
Ondt i ryggen kan opstå, hvis du har hård mave, fordi en overfyldt tarm kan give smerter i lænden. Sørg derfor for at drikke meget vand og spise en grov kost med masser af fibre, der forhindrer hård mave.

Læs også