https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/10/43/farligt-at-sidde/stol612x325.jpg
Krop & velvære

Så farligt er det at sidde stille

23. oktober 2012
af Ilona Suonperä Jacobsen
foto: Pantherstock
Vi bruger stadig for meget tid på sidde at stille. Få svaret på, hvorfor det er så farligt for vores helbred

Vi gør det alle sammen. Sidder foran fjensynet, foran computeren eller måske bare i sofaen med en bog.

Vi bruger stadig for meget tid på at sidde stille, viser en ny rapport "Stillesiddende adfærd - en helbredsrisiko", der er lavet på Institut for Folkesundhed-Idræt ved Aarhus Universitet.

Vi har taget en snak med Kristian Overgaard, der er lektor og cand.scient og ph.d i muskelfysiologi, der også er formand for arbejdsgruppen bag den nye rapport, om hvad det har af konsekvenser at sidde stille.

LÆS MERE: Vil du have nogle gode bud på, hvordan du kan få mere bevægelse ind i løbet af arbejdsdagen, så klik her!

Hvad har I undersøgt?

Vi har gennemgået den nyeste forskning omkring, hvad det betyder for danskernes helbred at have en hverdag, hvor de sidder meget stille - på kontorstolen, bag rattet eller i sofaen foran tv-skærmen.

Hvor stille sidder danskerne egentlig?

En temmelig høj procentdel sidder stille i mere end fire timer i deres fritid, typisk foran tv eller computer. Og omkring 40 pct. af de danskere, der er i arbejde, har primært stillesiddende arbejde. Alt i alt giver det ofte en stillesiddende hverdag.

Hvad betyder det for helbredet?

Det at have en stillesiddende hverdag er forbundet med en øget risiko for livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes og med øget dødelighed. For eksempel viser en stor undersøgelse, at for hver to timer det daglige tv-forbrug øges, så stiger risikoen for type 2-diabetes med 20 pct., for hjerte-kar-sygdomme med 15 pct. og for tidlig død med 13 pct.

LÆS MERE: Døjer du med muskel- og ledsmerter, så får du her seks gode råd til, hvordan du kan forebygge smerterne.

Er det nok at være fysisk aktiv i sin fritid?

Selv når man følger Sundhedsstyrelsens anbefaling om at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen, kan man ikke sætte sig og slappe af resten af tiden - uden risiko for helbredet.

Hvor mange timer må man højst sidde ned dagligt?

Vi kan endnu ikke sætte et tal på. Så indtil videre er budskabet, at mange stillesiddende timer er dårligt for helbredet, og at man kan opnå en positiv effekt ved at begrænse den tid, man sidder ned.

Læs også