https://imgix.femina.dk/media/4b6fb7be1bfb4f55bc6d25e58ba8c23a.jpg
Selvudvikling

Bliv bedre til at holde på en hemmelighed

31. maj 2012
af Mette Andersen
foto: Shutterstock
Selv om det er urealistisk at afskaffe sladder, kan den styres. Få 8 råd til at holde på en hemmelighed

Du kender sikkert fornemmelsen af at blive revet med af stemningen i en åbenhjertig samtale og komme til at sige det, en fælles bekendt har betroet dig og som du ikke måtte sige videre.

Og selv om du egentlig havde lovet at holde på hemmeligheden, så er det faktisk menneskeligt og mere reglen end undtagelsen, at vi har svært ved at holde på en hemmelighed og ustandseligt fristes til at dele personlige og betroede oplysninger med andre forklarer Ph.d. i adfærdspsykologi Jill Byrnit, der er forsker ved Syddansk Universitet og forfatter til bogen Mennesket - det hypersociale dyr.

Kvinder er gode til at snakke, og nu er det bevist at kvinder også er bedst til at smalltalke. Læs mere her

- Kun psykopater kan helt lade være med at bringe hemmelig viden videre, forklarer Jill Byrnit til ugebladet SØNDAG og fortsætter:

- Det er svært for os at være alene med vigtig viden i al evighed. Da vi er ultra sociale, kommer vi til at føle en ubehagelig afstand til andre, hvis ikke vi kan dele og vende vores viden om en tredje person, vi kender i fællesskab. Vi gør os tanker om, hvad andre synes og mener om en sag eller hændelse og har brug for selv at blive hørt og forstået. Vi har brug for at få vores sociale virkelighed bekræftet eller i det mindste få vores opfattelse eller mening diskuteret, siger hun.

Når der snakkes så spises der ofte kage til. Her får du opskriften på lækre muffins.

Få Jill Byrnits otte råd, så du kan blive bedre til at tie stille og holde på en hemmelighed

Tavshed er guld - i hvert fald i visse situationer. Forsøg dig med at "glemme" det, du er blevet betroet ved at gemme informationerne i baghovedets fjernlager. Det samme gør folk med tavshedspligt inden for militær, politi m.m. Tal eventuelt om emnet i generelle vendinger. Der er dog risiko for, at tilhørerne drager forkerte konklusioner, når de selv skal gætte, hvem sagen handler om.

Giv dig tid til at tænke dig om en kort stund, før du lufter din viden om en person, som ikke er til stede.

Spørg dig selv om du ville bryde dig om, at en anden fortalte betroede oplysninger eller i hvert fald personlige ting videre om dig.

Vær realistisk: Kan du ikke selv holde på en hemmelighed, kan den næste sikkert heller ikke. Der er kun få ting, vi ikke på et tidspunkt fortæller til andre.

Hvis du vil fortælle noget personligt/fortroligt om dig selv eller andre, men ikke ønsker det videre i fødekæden, så sig det klart til den eller dem, du sidder overfor. Indskærp eventuelt, hvem de ikke må sige oplysningen videre til. Det vil de fleste voksne respektere.

Hvis du gerne vil have luft for en hemmelighed, du bærer på om en anden, så fortæl den til en, som ikke kender personen. Så risikerer "nyheden" ikke at vende tilbage til ophavsmanden.

Hvis du får tilbudt viden om en fælles bekendts personlige forhold, kan du øve dig i at sige: Det vil jeg helst ikke høre om.

Hvis du har brug for at betro andre noget personligt om dig selv, så overvej først til hvem og søg efter "sikre" personer i dit netværk - folk du har større tillid til end andre.

Læs også