https://imgix.femina.dk/media/167364db972e4a19b3847ab6d4681513.jpg
Selvudvikling

Kvinder kommer bedst gennem kriser

1. januar 2011
af Rikke Hast
Foto: Shutterstock
De fleste kriser vil os det det godt, selv om det kan være svært at tro på i det øjeblik den rammer, og i den periode krisen står på. Alligevel er en krise en mulighed for at vokse og udvikle sig og komme styrket ud på den anden side. Og så er vi kvinder bare bedre til at få talt om og bearbejdet krisen.

"Kriser er en mulighed for at vokse og for at udvikle sig. Livet vil os det godt og de fleste kriser vil os det godt, men det kræver en indsigt at se, at der kan være en mening med de kriser, vi gennemlever, siger Elisabeth Balslev, der er organisk psykoterapeut."

Elisabeths udgangspunkt er altså, at man kommer styrket ud af en krise.

Elisabeths 6 råd til dig, der er i krise:

  • Nogle kriser er så dybe, at de kræver professionel hjælp. Uanset krisens størrelse kan det være frugtbart at få professionel hjælp.
  • Vær opmærksom på, om du bruger din krise i stedet for at misbruge den. Hold øje med, hvornår dine venner, der ellers har været opmærksomme, holder op med at ringe til dig. Det kan være et signal.
  • Læs bøger om andre, der har været i den samme situation som dig.
  • Sæt ord på din krise. Det gør dig bevidst om, hvad du er igennem og skaber overblik. Det at skrive dagbog kan være et rigtigt godt redskab
  • Afreagér - tillad dig selv at være vred og fortvivlet - køb dig en boksebold og giv den nogle ordentlige slag eller skrig ned i puden eller for dig selv i bilen. Lyd forløser.
  • Dyrk motion, gør noget kreativt, meditér eller lav åndedrætsøvelser. Det afspænder kroppen og giver ny energi

Det er ok at være vred og ked af det

"Man skal give sig selv lov til at være vred og ked af det. Det skal have den tid, det skal have. Der er stor forskel på os mennesker også i krisesituationer," fortæller Elisabeth Balslev.

"Ofte oplever vi, at der bagefter kommer en fase, hvor vi tænker: Hvad så nu, hvilke muligheder er der? Står man f.eks. i den situation, at man er blevet forladt af sin partner eller har mistet sit job, så begynder man måske at tænke over, at der måske var en årsag til, at det skete."

Kvinder kommer lettere gennem en krise

"Man får en ny indsigt og kan måske pludselig se nogle mønstre, man ikke kunne eller ville se, mens man var i det. Jo mere bevidste vi er om os selv, jo lettere vil det også i selve krisen være at stole på, at meningen vil åbenbare sig," forklarer Elisabeth og supplerer:

"Kvinder kommer generelt lettere igennem kriser end mænd. Vi er bedre til at tale om kriserne og få dem bearbejdet, det er også derfor, at man hører, at kvinder rejser sig hurtigere end mænd efter en skilsmisse - medmindre han går direkte ind i et nyt parforhold."

Nogle hænger fast i krisen

For nogle sker der imidlertid det, at de hænger fast i krisen. De har svært ved at slippe den, og det kan der ifølge Elisabeth være flere årsager til.

"Der kan ske det, at krisen bliver et ubevidst martyrium. Får man f.eks. en gigt-sygdom, så får man en masse opmærksomhed på den konto.

Den opmærksomhed, kan man blive så afhængig af, at sygdommen bliver ens identitet. Man får en offer-rolle, som man selv påtager sig. Noget af det, der er vigtigt, når man gennemlever en krise, er at tage ansvar for sit eget liv. Hvis man ikke kan eller vil det, havner man let i et martyrium," forklarer Elisabeth, der også påpeger, at fælles for os alle er, at vi kan blive rustet til at håndtere en krise, men det kræver opmærksomhed og selvindsigt."


Nogle kriser er så dybe, at de kræver professionel hjælp. Uanset krisens størrelse kan det være frugtbart at få professionel hjælp.

Vær opmærksom på, om du bruger din krise i stedet for at misbruge den. Hold øje med, hvornår dine venner, der ellers har været opmærksomme, holder op med at ringe til dig. Det kan være et signal.

Læs bøger om andre, der har været i den samme situation som dig.

Sæt ord på din krise. Det gør dig bevidst om, hvad du er igennem og skaber overblik. Det at skrive dagbog kan være et rigtigt godt redskab.

Afreagér - tillad dig selv at være vred og fortvivlet - køb dig en boksebold og giv den nogle ordentlige slag eller skrig ned i puden eller for dig selv i bilen. Lyd forløser.

Dyrk motion, gør noget kreativt, meditér eller lav åndedrætsøvelser. Det afspænder kroppen og giver ny energi.

Læs også