hvorfor opstår mobning
Familieliv

Hvorfor opstår mobning?

13. november 2013
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
Din største frygt er, at dit barn en dag skal blive klassens næste mobbeoffer, men har du nogensinde overvejet, at din lille guldklump også kunne være den, der udsatte de andre børn for mobning? Se sandheden i øjnene, og kom problemet til livs med et godt forældresamarbejde og ved at være et godt forbillede for dit barn, lyder rådene.

HVorfor opstår mobning?

Enhver forælders største frygt er, at de en dag får et grædende barn, der er blevet udsat for mobning af en eller flere af de andre børn i klassen, hjem fra skole. For vi ved alle sammen, hvor svært problemet kan være at komme til livs, og ikke mindst hvor skadeligt det kan være på både kort og lang sigt, når et barn bliver udsat for mobning over en længere periode. Det er derimod nok de færreste, der nogensinde får tanken, at det kunne være deres eget barn, der ender med at udsætte et andet for den psykiske vold, som mobning er.

Sandheden er dog, at der ikke findes et mobbende barn, uden at der også hører et sæt forældre til. Og det kan være mindst lige så hårdt, som at være mor eller far til et mobbet barn. Men hvad skal du gøre, hvis det en dag bliver realiteten for netop dig? Og hvordan kan det ske, at netop dit søde og kærlige barn er begyndt at udsætte andre for mobning? Heldigvis betyder det ikke, at dit barn er ondt eller et dårligt menneske. Der ligger nemlig nogle helt andre mekanismer bag.

Har dit barn lært at sige tak og undskyld? Her er 6 vigtige manerer dit barn skal lære

"Mobning er tegn på angst. Kort og godt. Et barn begynder at mobbe, fordi de føler sig truet med at falde udenfor fællesskabet. Derfor føler mobberen at den eneste måde at 'overleve' på er ved at holde en anden person ude, således at de andre vil mobbe den person fremfor mobberen," siger Charlotte Broe, der er leder af Forældrerådgivningen.

Hun mener, at den eneste måde at skabe et mobbefrit miljø er ved at skabe en god social kultur i klassen. Og det gøres gennem et tæt forældrefællesskab, som skal holdes ved lige hele vejen op igennem skolegangen.

"Klassens forældre og lærere skal i indskolingen definere, hvilke værdier de ønsker for klassen. Synes de eksempelvis, at hele klassen - eller alle drengene eller alle pigerne - skal inviteres til fødselsdagene, eller er det i orden, at man kun inviterer dem, man har lyst til skal med? Det handler om at insistere på, at alle er velkomne, og at det ikke er i orden at 'udelukke'. Eksemplet med fødselsdagen er derfor en klar definering af, hvorvidt der er skabt en norm, om at alle skal med, eller om man gerne må udelukke dem, man ikke lige har lyst til at se. Det sidste eksempel giver selvsagt et dårligt socialt klima og skaber grobund for mobning," siger Charlotte Broe.

En ny udfordring for mange forældre er den nye lov om inklusion, som betyder, at der kan være børn i klassen, som er anderledes end ens eget barn.

"Når man taler om, at en god social kultur handler om at rumme alle, kan det godt give udfordringer. Der er masser af forældre, der gør en fremragende og afgørende indsats for at invitere alle børn med hjem. De overser bare, at de konsekvent ikke får eksempelvis Cecilie med hjem, "for hun har kun et ben, og det duer bare ikke så godt, fordi vi har et hus med trapper,'" siger Charlotte Broe.

Dit barn spejler sig i dig
Du har også selv en afgørende indflydelse på, hvordan dit barn er socialt. Vores børn spejler os, og du sætter derfor normen for, hvordan dit barn skaber gode sociale relationer.

"Hvis du taler grimt om andre, så kan du være stensikker på, at dit barn vil gøre det samme. Når børn hører dig kritisere vennerne, naboen eller en mand du ser på gaden, så er det det samme som at fortælle dine børn, at det er helt i orden at tale sådan. Du er derfor nødt til at være bevidst om, hvordan du ønsker dit barn skal tale til andre, og så gøre det samme selv!" siger Charlotte Broe.

Reality-tv flytter grænser
Det er dog ikke kun dig og vennerne ovre i skolen, der direkte eller indirekte kan være medvirkende til, at dit barn en dag mobber andre. Også ydre påvirkninger som, hvad der bliver set i fjernsynet, kan have uheldige konsekvenser.

Mange kanaler byder for eksempel på masser af asocialt fjernsyn, der bliver klippet sammen, så de medvirkende fremstår så socialt afstumpede som overhovedet muligt. Overvej derfor, hvor meget du har lyst til at lukke ind i dit hjem, for du har en afgørende indflydelse på, hvad der bliver set hjemme hos jer, siger Charlotte Broe.

"Reality-tv flytter grænsen for, hvordan vi taler sammen. Børn og unge har ikke umiddelbart evnen til at skelne og gennemskue, at det er tv, og at man ikke i virkeligheden kommer særlig langt med at tale sådan til andre. Det er op til dig, hvor meget du vil have, at den slags tv skal fylde i dine børn. Minimér påvirkningen ved at udtrykke, at det ikke er en acceptabel måde at tale til hinanden på og ved generelt at se en anden form for fjernsyn".

Læs også: Sådan tackler du mobning

Læs også