Velopdragne børn
Selvudvikling

6 vigtige manerer dit barn skal lære

24. maj 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Husker dit barn at sige tak og undskyld? Her er en guide til velopdragne børn

De færreste forældre bryder sig om, at andre finder deres børn uopdragne. Så hvis I lærer jeres børn de vigtigste basis-manerer, gør I både børnene, jer selv og andre en stor tjeneste.

Det er den store britiske hjemmeside for gravide og mødre Gurgle, der kommer med sine bedste opdragelsesråd til forældre. Her rådgiver man forældrene til at starte så hurtigt som muligt med at vise og lære børnene, hvad der er god opførsel.

1. Sig tak
Selv fra børnene er helt små, kan man sagtens lære dem at sige tak, hvis de får noget af andre. Det er grundlæggende høflighed, som alle børn bør være bekendt med.

2. Hold bordskik
De manerer, et barn lærer ved bordet, holder som regel ved resten af livet. Så lær dem, at de ikke skal smaske, og at de skal sidde ordentligt, så maden ikke ryger ud over det hele.

3. Åbne gaver pænt og sige tak
De små bliver ofte meget eksalterede, når de har fødselsdag, men det er godt at lære dem, at beherske sig lidt, så de ikke flår papiret af pakkerne. Fortæl dem, at det ikke kun handler om at få alle pakkerne åbnet så hurtigt som muligt, men at de skal vise giverne, at de sætter pris på hver pakke, de får.

4. Ingen bandeord
Det er ikke særligt flatterende at bande. Men børn skal selvfølgelig prøve forældrenes reaktion af over for de forskellige ord. Lad endelig være med at grine, og fortæl barnet, at du godt kender ordet, men at det ikke er et, de skal bruge, fordi det ikke er pænt.

5. Nej til mobning
Børn driller gerne hinanden, men som forældre skal I hjælpe dem med at finde grænsen for, hvornår det er mobning. Mobning er ikke i orden, og det skal understreges, helt fra de er små.

6. Sig undskyld
Børn kan godt være lidt klodsede og have hurtige bevægelser. Men går de ind i andre mennesker eller vælter ting, så bør forældrene lære børnene at sige undskyld.

Læs også