https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/september/fearprim.jpg
Mental sundhed

Bliv ven med din angst!

11. september 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Ja, det er nemmere sagt end gjort, men det er slet ikke umuligt. Du kan nemlig godt lære at forbeholde dig retten til at være ubekymret og langsomt vriste dig fri af den omklamrende angst. Også uden medicin.

Det er svært at sætte sig ind i, hvis man aldrig har prøvet det. At leve med angst. Man føler sig alene, på kanten af vanviddet og helt ufattelig bange. Og så er man ikke medlem af 'stress-klubben', og man er ikke depressiv og dybt ulykkelig. Man er bare - bange!

Men det er man heldigvis ikke hele tiden, og dét kan være vejen frem for den angstramte, siger psykolog Mette Holm.
"Man kan ikke være angst tolv timer i træk, og bevidstheden om at angsten ikke er konstant og faktisk går over igen, kan gøre den en hel del lettere at rumme," siger Mette Holm.
Angsten klinger nemlig af igen. Den rammer et niveau på en psykologisk spændingskurve, og så falder den igen.
"Dét mønster kan man lære at genkende, så man ved med sig selv, at det her, det går altså over, og jeg dør ikke af det," siger psykologen.

Den ulogiske angst
Mette Holm møder dem hele tiden i konsultation. Folk, der er plaget af angsten. Og det er let at definere, hvornår der er tale om angst - og ikke stress eller sorg.
"Hvis du er stresset, kan du forsøge at skære ned på dit travle program, og er du depressiv, bærer du en sorg, men angst er så kompleks og sidder bare i dig og trykker ved hjertet som en elefantfod, " fortæller Mette Holm.
"Det er dét, der er så vildt med angst. Den er så irrationel, ulogisk og utrolig intimiderende, for man mærker den fysisk, og der er intet at sætte i stedet for angsten, og det fjerner ikke ubehaget at forsøge at finde fokus, " siger hun.
Og selvom det kan føles sådan, er angsten ikke dukket op som et lyn fra en klar himmel. Angsten opstår af bekymringer og uopfyldte behov. En afhængighed af, at andre skal gi' en noget, for at man selv er 'safe'.
"Det er lige meget, om det handler om arbejde eller kærlighed … når de folk, man hænger sin hat på er optaget er andre ting, forsvinder sikkerheden med ét, og så bliver man altså bange igen."

Vælg glæden!
Og det lyder måske nemmere, end det er, men man kan faktisk øve sig i at undgå at lave negative de spiraler, der bare avler endnu mere angst, lover psykologen. Vi skal nemlig passe på med at fodre vores angst med angst og insistere på ikke at lade angsten fylde alt. Og som pårørende skal man ikke fodre den angste med endnu mere angst og flere bekymringer.
"Jeg ved godt, det lyder provokerende, men vend det hele 180 grader, vælg en lethed og en mere ubekymret tilgang til tingene. Man kan godt være opmærksom - men ubekymret - uden at være lalleglad, og man kan godt forsøge at lade tingene ligge og ta' det hele lidt, som det kommer, " lyder rådene fra Mette Holm.

Farvel til angst … og til alkohol!
Men det er hårdt arbejde, og det tager tid at ændre sine mønstre. Her kan medicin og alkohol føles som gode venner i nøden, simpelthen fordi det virker efter hensigten. Lige indtil du bliver nødt til at drikke mere rødvin eller tage mere medicin, altså.
"Det flytter ingenting at bruge hverken alkohol eller angstdæmpende præparater. Det er ren doping, et hurtigt fix, som hjælper dig hen et sted, hvor det er rart at være lige nu," fortæller Mette Holm.
Og det kan godt lade sig gøre at blive angsten kvit uden.
"Find ud af, hvad det er for behov, du mangler i dit liv, og gå så med til at være i angsten og lære den at kende, når den indfinder sig. Den forsvinder igen, og på sigt kan den forsvinde for altid ..."

Hør psykolog Mette Holm fortælle om angst - klik her!

Læs også