mobilafhængig
Mental sundhed

Pernille var mobilafhængig: "Min krop var i konstant alarmberedskab"

15. oktober 2018
af Andreas Ebbesen Jensen
Foto: Panthermedia
30-årige Pernille var så afhængig af sin smartphone, at hun vågnede midt om natten for at tjekke nye beskeder. “Mit liv blev reduceret til konstante Snapchat-øjeblikke, og jeg fik sværere og sværere ved at leve i nuet”, fortæller hun - men i dag har hun brudt med sin digitale afhængighed.

Egentlig burde Pernille have bemærket, at hun havde et problem. I sit arbejde som ungeterapeut, hjælper den 30-årige Københavner til daglig unge misbrugere med at bryde afhængigheden og komme deres usunde vaner til livs. Alligevel endte hun selv som mobiljunkie på konstant jagt efter det næste digitale fix. Apps som Facebook, Snapchat og Instagram blev tjekket adskillige gange i timen, og telefonen var det første, Pernille greb ud efter, når hun vågnede, og det sidste, hun kiggede på, inden hun gik i seng.

– Min krop var i konstant alarmberedskab for at tjekke telefonen, og jeg tog mig selv i at formulere statusopdateringer oppe i hovedet, hver gang jeg oplevede noget interessant. Ofte vågnede jeg også op midt om natten for at tjekke min telefon for ulæste beskeder. Da vidste jeg, at jeg havde et problem, siger hun.

Kvinder bliver mere afhængige

Pernille er langt fra den eneste kvinde, der har et usundt forhold til sin mobiltelefon. I 2016 gik tre spanske universitetsforskere en lang række internationale rapporter om mobilafhængighed efter i sømmene – og konklusionen var klar: ”Praktisk talt alle studierne indikerer, at kvinder i større grad er afhængige af deres telefon og har et mere problematisk forbrug af smartphones end mænd”, stod der i rapporten. Kvinder bruger i gennemsnit mere tid på sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat, end mænd, der hellere vil spille spil eller læse nyheder på mobiltelefonen. Og et aktivt liv på sociale medier kræver langt mere arbejde og fylder mere i bevidstheden end f.eks. spil og surf på nettet, hvilket ifølge forskerne bag undersøgelserne forklarer, hvorfor kvinder har større risiko for at blive afhængige af deres smartphones. Det spiller også ind på selvværd og følelsen af ikke at være lige så ”god, rig og smuk” som de andre.

Brød afhængigheden

Den følelse kender Pernille alt for godt. De mange timer hun daglig brugte på at scrolle sig gennem skønmalede statusopdateringer fra modebloggere og Instagram-kendisser, resulterede i, at hun konstant følte sig ”bagud på point”.

– Jeg sammenlignede mig selv mere og mere med de modebloggere og Instagram-kendisser, jeg fulgte online, og det gav mig en følelse af, at alting hele tiden kunne blive lidt bedre i mit eget liv. Det blev til en uendelig to-do-liste, der gav mig stress i kroppen. Jeg kunne simpelthen ikke finde ro i mig selv eller forlige mig med det sted, jeg var i livet, siger Pernille, der også fandt det sværere og sværere at være til stede i nuet.

– Mit liv blev reduceret til konstante Snapchat-øjeblikke, og jeg fik sværere og sværere ved at leve i nuet. Hver gang, der skete noget tilnærmelsesvist interessant, fik jeg en enorm trang til at tage billeder af det, forklarer hun.

Vendepunktet kom i december 2017, da den 30-årige kvinde mødte en fyr, som havde kasseret sin smartphone til fordel for fortidslevnet Nokia 3310, der kun kunne ringe samt modtage og sende beskeder.

– Hans liv virkede langt mere enkelt og afbalanceret end mit eget, og det inspirerede mig til at gøre noget ved min egen afhængighed, siger Pernille, der dog ikke gik så vidt som til at sende sin egen smartphone på lossepladsen. I stedet trak hun på sin arbejdserfaring og gik til sit mobilforbrug som et misbrug. Hun lavede lister med fordele og ulemper og nedfældede alle sine ”triggere”- altså de situationer, som gav hende enorm lyst til at være på de sociale medier.

– Pludselig kunne jeg se, at jeg ikke fik noget positivt ud af at være så meget på mobilen, siger hun.

I dag har Pernille slettet alle sociale medie-apps som Snapchat, Instagram og Facebook (hun bruger dog stadig Messenger og Begivenheder), og når hun går i seng om aftenen falder hun ikke længere i søvn til smartphonens dragende skær.

– Jeg har bandlyst telefonen i soveværelset og har i stedet købt et digitalt vækkeur. Og det har næsten haft den største effekt på mig, da jeg ikke længere vågner midt om natten for at tjekke mobilen, siger Pernille, som også har købt et kolonihavehus for at komme tættere på den virkelige verden – og for at tage større afstand fra den digitale.

– Før gik jeg meget op i at give og modtage likes på Instagram og Facebook. Nu forsøger jeg at tage konceptet ud i virkeligheden og komplimentere folks gode gerninger i den virkelige verden, siger hun.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du holde igen med pralerier på sociale medier

Pernille har af personlige årsager valgt at være anonym, men redaktionen kender hele hendes navn

Læs også