Det alternative

Fuldmåne: Bliver du påvirket?

Mange mennesker føler, at de ligger søvnløse og eksempelvis bliver mere irritable, når det er fuldmåne. Men kan det virkelig passe, at der er en sammenhæng?

Fuldmåne - påvirker det dig?

- Månen har en voldsom påvirkning på både dyr og mennesker, men man kan ikke kalde det en sygdom, slår læge Carsten Vagn-Hansen fast, som i sit virke har oplevet mange mennesker med forskellige symptomer på, at månen var fuld.

Det mest kendte symptom på månesyge er søvnløsheden.
- Men jeg tror ikke, man kan tale om søvnmangel. Det er snarere kvaliteten af søvnen, der er problemet, forklarer Carsten Vagn-Hansen.

- Når månen er fuld, lyser den mere, og der kommer derfor mere lys i soveværelset og gennem øjnene. Det nedsætter dannelsen af søvnhormonet, som er vigtigt for at få en god nattesøvn, siger Carsten Vagn-Hansen, som også på denne måde forklarer andre symptomer på månesygen. Når man ikke får en god nattesøvn, er der mange andre ting, der kan gå galt i løbet af dagen.

Søanemonens og fuldmåne

At månen muligvis kan påvirke nogle mennesker, overrasker heller ikke astrofysiker Anja C. Andersen.
- Jeg tror, at månen har betydning for alt liv på jorden. Det var månen, som i sin tid trak vandet tilbage og gjorde, at nogle primitive organismer gik fra at leve i vandet til at leve på landjorden, forklarer hun.

Og den dag i dag er en primitiv organisme som en søanemone på havets bund på sin vis styret af månen. Den udgyder nemlig sin sæd og sine æg på klokkeslættet, hver gang det er fuldmåne.
- Derfor ved vi, at der er en synergi mellem månen og levende væsner. For menneskers vedkommende tror jeg dog, at det udelukkende er et spørgsmål om, at lyset er stærkere ved fuldmåne, siger Anja C. Andersen.

Hun pointerer, at månen ikke kan påvirke med andet end lys og sin tyngdekraft. Og tyngdekraften er den samme, uanset om det er fuldmåne eller nymåne.
- Tidevandseffekten sker jo hele tiden, og mennesket, dyrene og vandet er under konstant påvirkning af månen. Det har ikke noget med fuldmåne at gøre, siger hun.

Hun mener i øvrigt, at mennesket var væsentlig mere følsomt over for fuldmånens lys, før man fik elektricitet og dermed blev vant til store lysmængder om aftenen og natten. Men hun vil ikke udelukke, at nogle mennesker er følsomme over for månens specielle lys selv i vores moderne og kunstigt oplyste samfund.

- Man kan jo ikke udelukke, at der findes mennesker, som er mere følsomme over for en udefrakommende påvirkning end andre, forklarer hun.

 

LÆS OGSÅ: Er der virkelig flere fødsler ved fuldmåne?

Fuldmånens skyld?

Men kan folk ikke sove, fordi det er fuldmåne, eller er det fordi, folk ved, at det er fuldmåne, at de ikke får den nødvendige nattesøvn?

Jan Langholm, som arbejder som samtaleterapeut, har ikke meget tilovers for ideen om, at månen påvirker mennesket fysisk.

- Selve ideen om fuldmåne er menneskeskabt. Vi tillægger månen indflydelse, men månen har altså ingen indflydelse på mennesket. Månesyge er et udtryk for menneskers ønske om at finde en årsag til problemer uden for deres egen rækkevidde, forklarer han.

- Et menneske i balance vil kunne sove i solskin eller ved fuldmåne. Det vil ikke have nogen betydning. Mens et menneske, som ikke kan sove ved fuldmåne, har et problem, som det skyder fra sig, og så er det belejligt at bruge månen som undskyldning, slutter han.

 

KØB et abonnement: Få 3 nr. af Psykologi for kun 119 kr. – eller vælg imellem vores håndplukkede velkomstgaver her

Fysisk eller psykisk påvirkning?

Men på trods af at hverken lægevidenskaben eller astrofysikken finder en god forklaring på, at mennesker påvirkes af fuldmånen, kan man ikke se bort fra, at mange mennesker oplever, at de bliver påvirket, og dermed eksisterer fænomenet.

- Videnskaben vil ikke være ved, at månen påvirker os fysisk. Men vi er jo nødt til at se i øjnene, at en masse mennesker er påvirkede under fuldmåne, siger Carsten Vagn-Hansen, som for en stor dels vedkommende vedstår, at sammenhængen er psykosomatisk.

- Lægevidenskaben har en tendens til at afvise alt, hvad vi ikke kan forstå. Men det er så simpelt, som at månen påvirker tanken, og tanken påvirker cellerne i kroppen, siger han.

 

VIDSTE DU ... 

... at når man på engelsk siger 'lunatic' om en sindssyg person, så er det faktisk 'luna' eller månesyge , man henviser til.

Læs mere om: