kartofler
Stil

Tidlige kartofler

17. februar 2017
af Susie Helsing Nielsen
Foto: Pantermedia m.fl.
Nye kartofler er noget af det, vi danskere ser mest frem til, når sommeren er over os. Og jo tidligere jo bedre. Her får du tip til at dyrke dine egne tidlige kartofler.

Dyrk tidlige kartofler

De første ny opgravede kartofler fra haven er en lækkerbisken uden lige. Skal kartoflerne være rigtig tidlige, skal de lægges til forspiring allerede nu, så de kan nå at få et godt forspring og være klar, til jorden er blevet varm nok. Jordtemperaturen kan hæves hurtigere ved at dække med klar plast eller fiberdug.

  • Tip: Lad kartoflerne spire lyst ved en temperatur på 14-18°
Det er vigtigt, at læggekartoflerne er af en tidlig sort og gerne økologiske, da de er hurtigere til at spire end de konventionelt dyrkede. Vær omhyggelig med at sortere dårlige kartofler fra allerede fra start, for læggekartoflerne er kun garanteret virusfri – ikke sygdomsfri. I galleriet herunder kan du se, hvordan du bedst forspirer dine kartofler:
Hvis din kartoffelhøst skal være rigtig god, så er der nogle få ting, du skal have tjek på. Først og fremmest skal dine læggekartofler være af god kvalitet. Du må ikke bruge spisekartofler fra sidste år. De kan være angrebet af sygdomme, f.eks. kartoffelskimmel, som vil blive overført til din kartoffelhøst.
  • Tip: Jorden skal være 8 grader varm, før kartoflerne lægges
Kartofler er sunde - og her kan du læse om dens mange gode egenskaber

De tidligste kartofler

Solist er den tidligste spisekartoffel, vi har i Danmark. Den egner sig til både overdækning med plastik og fiberdug i køkkenhaven og til potter og i drivhus. Den har nogle dages kortere grotid end de andre tidlige spisekartoffelsorter. Solist er gulkødet og har velsmagende rundovale knolde. Den kan med fordel forspires i god tid, da sorten har lang spirehvile. Kan komme i jorden allerede fra slutningen af marts. Frieslander er en tidlig sort med hurtig vækst, som gør den velegnet til de første opgravninger. Den har lysegul kødfarve og rundovale til ovale knolde. Borwina hører også til blandt de tidlige sorter. Den giver et højt udbytte med mange knolde. Den har flot, skinnende hud og rundovale knolde. Arielle er en meget tidlig kartoffel med et stort udbytte af velformede knolde. Knoldene er ovale med lave spireøjne, gult skind og lysegult kød. Her får du 10 gode opskrifter med nye kartofler

Pluk en gryde kartofler

Blandt haveejere er der nok ikke ret mange krukker, potter, spande, beholdere, ja endda sække, der ikke er blevet afprøvet til at dyrke kartofler i, når man gerne vil have tidlige kartofler. Også på altaner og små terrasser er der gjort mange forsøg. Problemet er naturligvis, at når man høster kartoflerne, så må man tage alle de kartofler, planten bærer, på én gang. Og har man ikke mange planter på grund af pladsmangel, f.eks. på en altan, så løber man hurtigt "tør" for nye kartofler.Det er der dog en løsning på. Den hedder PotatoPot og er en kartoffelpotte, der består af to potter, hvor den inderste potte er åben i siderne, så man kan høste kartoflerne efterhånden, som de blive store nok. Man plukker de største og sætter potten tilbage i spanden, hvor resten af kartoflerne kan gro videre. Potterne kan købes i havecentre, byggemarkeder og på nettet.

Læs også