https://imgix.femina.dk/media/article/1147-strik-julekager.jpg
Stil

Strik og hækl dine julesmåkager

24. oktober 2012
af Susanne Gustafsson
Julesmåkagerne er super dekorative – og så feder de overhovedet ikke! De er rigtig sjove at lave, og når først du har strikket eller hæklet en af dem, har du det i fingrene. Hæng dem op, læg dem dekorativt i en fin skål, eller brug dem som pynt på julegaverne. SÅ er det jul!

Du kan bruge al slags garn til kagerne,hvis størrelse blot varierer efter garnets tykkelse. Her er brugt bomuld/akryl, der passer til pinde/hæklenål nr. 4½-5.

STRIKKEDE KLEJNER

Slå 10 m op og strik glatstrikning. Når der er strikket 10 p, deles arbejdet, og der strikkes 6 p glat over de første 5 m. Bryd garnet, og strik 6 p over de andre 5 m. Sæt alle 10 m på samme p igen, og strik 9 p glat. Luk af og bryd garnet.
Hæft enderne, og vrid klejnen.

STRIKKET KRINGLE

Her skal du bruge 2 strømpepinde eller en rundp.
Slå 6 m op, og strik dem hele tiden fra retten som en hestetømme, dvs. at hver gang en p er strikket, skubbes m tilbage i højre side af p med garnet bagom arbejdet (på den måde får du et strikket rør). Strik 20 cm, luk af, og form en kringle. Sy enderne fast på kringlens bagside og sy evt. kommen på med mørkebrunt garn.

HÆKLEDE VANILJEKRANSE

FORKORTELSER: km = kædemaske, lm = luftmaske, fm = fastmaske.

Hækl 18 lm, og luk dem til en ring med en km.
1. omg: Hækl 2 lm = 1 fm. Hækl en omgang således: 1 fm i 1. lm, * 2 fm i næste lm, 1 fm i hver af de 2 næste lm *, gentag fra * til * omg rundt, og slut med en km i omgangens 1. m.
2.omg: 2 fm i 1. m ( bemærk, der hækles kun i bageste lænke i forrige omgangs m), * 1 fm i hver af de næste 3 m, 2 fm i næste m, * gentag fra * til *, hækl fm omg ud, og luk omg med en km i 1. m.
3. omg: Hækl en omgang rundt uden udtagninger, og luk omg med en km i 1. m.
4. Omg: 1 fm, * hækl 2 fm sm, 3 fm *, gentag fra * til *, og luk omg med en km i 1. m.
5. Omg: *2 fm sm, 2 fm*, gentag fra * til * omg rundt, luk med 1 km i 1. m, og bryd garnet med en ende, der er lang nok til at sy vaniljekransen sammen med i midten med lette kastesting. Hæft enderne usynligt indeni vaniljekransen.
Hækl så mange, du orker - de feder stadig ikke!

Hækl selv de fineste snefnug og søde engle

Læs også