vasketøj
Stil

Små huller i blusen? Derfor sker det

22. februar 2019
af Malin Garden, kk.no
Foto: Panthermedia
Hvor irriterende er det ikke, når du tager en bluse på, som ikke er specielt gammel, og så er der pludseligt en masse små huller i den? Find ud af, hvorfor det sker, og hvordan du kan forhindre det.

Du kender garanteret det med at hænge sit vasketøj til tørre blot for at opdage, at din yndlings t-shirt har fået bitte små huller, og måske har du også lagt mærke til, at det altid er lige under navlen, der er tendens til at være huller i blusen.

Men hvorfor sker det egentlig? Vi har hørt flere teorier her på redaktionen – deriblandt at hullerne skyldes bælter, knapper på bukser og lynlåse, men ifølge Malin Skaar, leder af forbrugsservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, kan det også skyldes noget andet.

- Du har helt ret i, at huller kan komme af knapper, bælter og lynlåse. De kan også komme, hvis der ligger noget i vaskemaskinen, som kan forårsage det. Det mest almindelige i dette tilfælde er, at det er bh’ bøjlen, der gør det. Det kan tit være lidt svært at opdage i og med, at der kan ligge en bøjle eller anden skarp genstand skjult bag trommelen og kun stikke ud, når den er i bevægelse. Måden du kan tjekke, om der er en bh-bøjle skjult i din vaskemaskine, er at trykke på trommelen indtil væggen i maskinen, og undersøge den. Det kan også være en god idé at bruge vaskeposer, når man skal vaske sine bh’er, siger Skaar og fortsætter:

- Maskinen i sig selv kan ikke forårsage et hul, men jeg har oplevet tilfælde, hvor hullerne først opstår efter vask. I disse tilfælde er man kommet frem til, at tøjet har været i kontakt med en form for syre, for eksempel batterisyre. Oplever man ofte huller i tøjet, er det derfor også vigtigt at tænke over, hvilke situationer man har haft tøjet på, måske kan man have kommet forbi et eller andet i garagen.

Der findes en løsning

Det er altså vigtigt at tænke på, hvad der er i lommerne på dit vasketøj, når du skal lægge tøjet ind i vaskemaskinen – men også hvad der befinder sig i selve maskinen.

Og det er vigtigt at tænke på, hvad du laver, når du har dit tøj på. Mange elsker at stoppe sweateren eller t-shirten ned i bukserne eller nederdelen, men hvis man gør det, kan en lynlås eller bukseknap sætte sig fast i stoffet på overdelen og lave et hul.

Det siger sig selv, at man bare kan være lidt mere opmærksom på dette fremover, men du kan faktisk beskytte dine overdele fra knapper. Et firma, som hedder Holé, har fundet på et silikoneprodukt, du kan dække knappen på din underdel med.

De har også lavet en liste over deres teorier om, hvordan hullerne opstår, men til slut konkluderer de dette: Det, som oftest forårsager hullerne, er knappen på dine bukser.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no

Læs også