Hvor mange gange skal jeg rense mit ansigt?
Skønhed

Skal jeg rense mit ansigt et eller to gange om dagen? Hudlægen giver dig svaret

11. april 2023
Af Julie Kraase Brandt
Foto: Colourbox
Glemmer du at rense huden, er det klart bedst på dette tidspunkt på dagen, forklarer hudlæge Lina Zeraiq.

Hvor meget rens har huden brug for?

Ansigtet skal vaskes dagligt, da huden udsættes for sved, forurening og hudens eget fedt, sebum, hver dag.

Man holder jo heller ikke pause med at vaske hænder, og det samme gælder ansigtet siger hudlæge Lina Zeraiq, der er afdelingslæge på hudafdelingen på Odense Universitetshospital og indehaver af klinikken Center for hud og Laser.

Hun anbefaler at rense huden med et renseprodukt mindst en gang om dagen.

– For nogle kan det at rense ansigtet to gange om dagen, især hvis man har børn, virke lidt uoverskueligt, så hellere nøjes med en gang, om aftenen.

Hvor meget spiller ens hudtype ind, når vi taler en god renserutine?

Det spiller en stor rolle. En person med fedtet hud skal have et renseregime, der er målrettet fedtproduktionen, hvorimod en med tør hud skal bruge et renseregime, der bevarer fedtlaget, da de i forvejen har svært ved at holde på fedtet.

Hvilken rens skal jeg vælge?

Det vigtigste, når du vælger renseprodukt er, at du kender din hudtype, og at du kender din hudtilstand, f.eks. sarthed, eller om den er fugttør, forklarer kosmetolog Line Friis.

Har du sart hud eller fugttør hud, anbefaler hun at vælge produkter, som ikke udtørrer eller er for skrappe, som f.eks. rensemælk eller rensebalm.

– Tjek, om dit renseprodukt er for udtørrende, ved ikke at påføre serum eller creme efter rens og vente i 20 minutter. Hvis din hud føles okay derefter, har du valgt det rigtige produkt for din hud. Hvis huden føles tør eller stram, så er din rens for skrap.

Er du meget fugt- og fedttør, kan du vælge en rensemælk, -creme, -olie eller -balm. Har du til gengæld en hud, som producerer meget fedt eller er kombineret, kan du bruge renseskum eller gelé, men du er nødt til at sikre dig, at du ikke er fugttør, da skummende renseprodukter ofte har en udtørrende effekt, forklarer hun.

Har du den hudtilstand, men er fugttør, anbefaler hun at bruge en rensemælk.

Er du total afhængig af at bruge renseskum eller gelé, men føler, at huden føles tør bagefter, kan du blande produktet op med en rensemælk.

Det trick tager toppen af den udtørrende effekt. En anden ting, du kan gøre, er også kun at bruge renseskum en til to gange om ugen og supplere med en anden rens de andre dage.

Hvordan ved jeg, at jeg har renset “godt nok”?

Rens huden indtil du kan mærke en let varme i huden.

På den måde har du skabt blodcirkulation og øget lymfecirkulation, og det medvirker til, at huden renser sig selv indefra, at cellerne bliver iltet og muskler afspændt.

Jeg anbefaler, at du masserer huden, mens du renser.

Kan et renseprodukt også pleje huden?

Nogle rensecremer kan være ret fugtgivende, særligt hvis du bruger tid på at massere dem ind i huden.

Hvis du bruger renseolie, vil der næsten altid sidde et let olielag på huden efterfølgende, som også har en beskyttende effekt.

Dog skal du altid tænke et renseprodukt som et produkt, der “tager” noget fra huden: Døde hudceller, forurening, makeup, snavs osv.

Hvis jeg dobbeltrenser, hvilken type rens skal så på først?

De fede renseprodukter skal altid på først til rigtig at opløse makeup og fedt. Derefter vil man typisk bruge noget, der skummer, til at fjerne det hele, både rens og snavs.

Du kan dog altid vælge at rense huden to gange i rensemælk, og jeg ville aldrig rense huden to gange i noget, der skummer, påpeger Line Friis.

Er der noget jeg ikke skal gøre, når det gælder ansigtsrens?

Du skal sørge for at bruge et produkt, som passer til ens hud, og som huden kan tåle dagligt. Det vigtigste er, at man husker at rense huden dagligt og glemmer man det, er det klart bedst, at man glemmer det om morgenen.

Læs også