https://imgix.femina.dk/media/fdf083cf49d94611b98c2cae18db1435.jpg
Skønhed

Sandt og falsk om rynker

28. maj 2014
af Lindi Winkel
Det er ikke det våben, vi ikke vil tage op i kampen mod rynkerne - men kan det betale sig?

Q mødtes med Helle Sehested der er kosmetolog og lærer ved Cidesco-skolen i København, til en snak om hvilke udsagn der holder stik når det kommer til rynker.

Dyre produkter er bedre i kampen mod rynker

Svar: Både og

Dyre produkter indeholder ofte meget dyre ingredienser/ indholdsstoffer. Disse er også behandlet, så molekylerne i ingredienserne er meget små, og dette øger muligheden for indtrængningen i huden. Men det er umuligt for den almindelige forbruger at vide, hvor mange procenter af de dyre ingredienser, produktet egentlig indeholder. Der er altid meget forskning og testning bag dyre produkter, men mange firmaer, som fremstiller billige produkter, bruger forskningsresultater fra de større firmaer med dyrer produkter.

Rynker er arvelige

Svar: Sandt.

Rynker er arvelige. Vi er alle født med genetisk materiale fra vore forældre. Har en af forældrene dårligt/svagt bindevæv, er der stor sandsynlighed for, at man også fødes med dette. Har man svagt bindevæv betyder det, at de kollagene og elastine fibre i huden let går til grunde, og huden kan derfor ikke opretholde sin fasthed. Derfor opstår der rynker.

Læs også : Rynker skal bekæmpes tidligt

Drik masser af vand - få færre rynker

Svar: Sandt.

Ja, det hjælper at drikke meget vand. Vandet skyller hudens affaldsstoffer ud, og næringsstoffer fra blodet vil derfor kunne trænge frem og tilføre huden den næring og energi, den har brug for. Dette vil skabe et stærkere bindevæv. Men, men, men - efterhånden som huden bliver ældre, får den svært ved at binde fugten i huden. Den vil derfor ikke kunne opnå den fylde som man ser hos børn og meget unge mennesker,


Smør hellere et ordentligt lag creme i huden - man kan vel aldrig få for meget fugt?

Svar: Falsk.

Huden kan optage vis mængde fugt, og når det er optaget, vil resten af cremen ligge på hudens overflade og tørre ind. Der bliver så til en mat, kedelig og stram overflade. Hvis cremen derimod er fed, det vil sige indeholder mange olier, kan den tykke lag beskytte huden mod kulde. Dette vil dog kun være aktuelt om vinteren.

Masser af ansigtsmimik giver flere rynker

Svar: Sandt.

Mimik er en af de rigtig slemme faktorer, når vi taler om rynker. Huden udsættes for stræk hver gang, man bevæger ansigtet. Gentagne stræk i huden gør, at de elastine fibre bliver slappe. Du ser dem først og fremmes omkring øjnene, hvor huden er meget tynd. Vi blinker, smiler, klemmer øjnene sammen og gnider os i øjnene rigtig mange gange i løbet af dagen. Rynker omkring øjnene, opstår allerede i 20 års alderen, dels fordi huden er tynd, men også fordi den udsættes for konstant træk. God pleje, øger hudens evne til at strække sig, uden at den skades.

Læs også: Botox og restylane - se de vilde før/efter billeder

Læs også