https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/08/32/rynker/rynker-stor.jpg
Skønhed

Rynker - derfor får vi dem

9. august 2012
af Ilona Suonperä Jacobsen
foto: Panthermedia
Er der mon noget, vi kan gøre for at undgå rynker og mindske dem, vi allerede har? Få svaret her

Med alderen begynder rynkerne at pible frem, og pludselig ser ens ansigt anderledes ud i forhold til, da man var yngre.

LÆS MERE: To modne kvinder fortæller her om deres forhold til alder

Men hvorfor er det egentlig vi får rynker? Det har vi spurgt Annesofie Faurschou, der er læge og ph.d. i dermatologi og på vej til at blive speciallæge i hudsygdomme. Hun forsker i solbeskyttelse, hudkræft og lysfølsomme hudsygdomme.

Hvorfor får vi rynker?

Rynker får vi som følge af vores ansigtsmimik og med alderen. Når vi bliver ældre, mister hudens bindevæv gradvist sin styrke og elasticitet, og huden bliver tyndere og mere tør - og dermed mere rynket.

Nogle får rynker hurtigere og flere af dem. Hvorfor?

Nogle mennesker er mere arveligt disponeret for rynker end andre, men livsstilen har også stor betydning, især sol- og rygevaner.

Hvordan kan vi forebygge rynker?

Start med at forebygge rynker, mens du er ung. De vigtigste råd, som samtidig beskytter mod hudkræft, er at holde igen med solbadning, bruge rigeligt med solcreme, min. faktor 15, og sluk for solariet. I Danmark skal man bruge solcreme fra april til oktober, når man opholder sig længere tid i solen. Solen er den helt store synder, når det gælder rynker, og jo mere sol, man får gennem livet, des værre. De ultraviolette stråler i sollyset speeder hudens naturlige aldringsproces op. Et andet vigtigt råd er at kvitte cigaretterne. Rygning påvirker de små blodkar i huden, så blodforsyningen bliver dårligere. Det betyder, at hudens celler får mindre ilt, og derfor ældes huden hurtigere. Prioriter også et sundt liv uden stress - det forebygger rynker.

LÆS MERE: Med disse tre øvelser kan du forebygge stress.

Kan vi gøre noget, når først skaden er sket?

Nej, men man kan mindske yderligere skader ved at følge forebyggelsesrådene om soladfærd, rygning og levevis. Man kan selvfølgelig også betale for - for en tid - at få udglattet sine rynker gennem en kosmetisk behandling med eksempelvis botox, filler eller laser.

Virker dyre cremer?

Den eneste creme, man har videnskabelig dokumentation for kan give en vis bedring af især de fine rynker, er creme, der indeholder A-vitamin. Cremen har en positiv virkning på hudens bindevæv.

Læs også