makeuppensler
Skønhed

Makeupartistens guide til de rette makeuppensler

5. oktober 2021
af Pernille Buhl og redaktionen
Udgivet første gang d. 29 juni 2016 Foto: Unsplash
Makeuppensler er noget, de fleste af os bruger, men ved du egentlig nøjagtigt, hvad dine små redskaber er lavet til? Her får du vores guide til at få fuldt udbytte af dine makeuppensler.

Når det gælder makeup, er redskaberne ofte lige så vigtige som produkterne. Men det kan være svært at navigere i, hvilke makeuppensler man skal vælge.

For hvilke makeuppensler er de bedste? Hvilke makeuppensler bruges på øjne og hud? Og hvordan rengører man makeuppensler?

Hvad bruger man de forskellige makeup børster til?

Et godt og grundlæggende tip, når du er på jagt efter makeup børster og pensler, er at kigge på tæthenden af hårene - og jo tættere en pensel er, jo mere farve eller produkt efterlader den på huden. Det samme gælder pensler til pudder og mineralfoundation.

Her kan du blive klogere på de forskellige pensler til øjnene, huden og multipenslerne. Med denne guide får tips til, hvordan du optimerer makeuppungen med det helt rette grej.

Makeuppensler til øjnene

Eyeliner-penslen

makeuppensler

En lille spids pensel som denne er rigtig god til flydende eyeliner: Den er kort, er god at give præcise strøg med og kan komme helt ned i vippekanten. Brug den med en gel-liner og leg med de forskellige typer eyeliner.

Sephora Pro Gel Liner 26 til 160 kr.

Blending-penslen

makeuppensler

En blending-pensel er beregnet til at udglatte overgange i øjenskyggen, så der ikke er for skarpe kanter. Brug den, efter at du har lagt din skygge på, og blend så kanten i globelinjen, så den ikke er for skarp. Den kan også bruges til at påføre selve øjenskyggen, hvis du kun ønsker en let farvemætning.

YSL Eye Shade Blending Brush til 275 kr. tlf. 4324 6020.

TIP: Pudder-øjenskygger bør altid lægges på med pensel, hvorimod cremede og flydende varianter også kan lægges og tones med fingrene.

Øjenbrynspenslen

makeuppensler

Optegning af bryn kan gøres på flere måder, både med en brynblyant og med øjenskygge. Med en skrå pensel og en øjenskygge bliver resultatet mere naturligt end med en blyant.

Brug en kold, neutral brynfarve, det giver det flotteste resultat! Børst farven ind i brynet nedefra, og tón så den nederste kant ud, så det ikke bliver for tegnet.

Sephora Classic Line Brow Filler til 80 kr.

TIP: Du kan med fordel kigge efter en dobbeltsidet pensel, der både har spiralbørste og pensel, så behøver du kun købe én.

Makeuppensler til huden

Concealerpenslen

makeuppensler

Den flade og meget fleksible pensel munder ud i en spids, hvilket gør den god til påføring af concealer. Den er præcis helt ude i spidsen og kan både bruges på meget små områder – som når enkelte urenheder skal dækkes – og på lidt større flader, såsom mørke rande under øjnene.

MAC Cosmetics 195 Concealer Brush til 200 kr.

TIP: Concealer er et af de produkter, du både kan bruge pensel og fingre til. Penslen sikrer, at concealeren fordeles omkring øjet, og varmen fra fingrene hjælper med at tone formlen ordentligt ud, så den ikke ”kager” på huden

Foundation-penslen

makeuppensler

Penslen er flad og ret tæt i hårene, og den skal bruges til at påføre flydende foundation og giver en blød og naturlig finish på den. Husk at undgå kanter ved hage og kæbelinje!

Lancôme Foundation Brush til 250 kr.

Pudderbørsten

makeuppensler

En stor løs multibørste, som gør det nemt at påføre et let lag pudder, hvad enten det er en matterende i T-zonen eller bronzer til at give lidt glød og farve: Børsten her kan det hele.

Tromborg Powder Brush til 280 kr.

TIP: Pudder bruges udelukkende til at fiksere og mattere huden, og derfor skal en god pudderbørste have lange, fleksible hår, der lægger et fint og ikke alt for dækkende lag.

Konturpenslen

makeuppensler

Denne skrå pensel er perfekt til at fremhæve ansigtets konturer. Brug en lidt mørkere og koldere farve pudder, end du normalt bruger i hele ansigtet, og børst let opad mod kindbenet. Den kan også bruges til din blush på æblekinden.

Sephora Pro Angled Brush 49 til 240 kr.

Multipenslerne

Multi-blending-penslen

makeuppensler

Penslen fra MAC Cosmetics er også en multifunktionel pensel. Den er god både til udglatning af foundation på svære steder – ved næsen og i kanterne af ansigtet – og den er god til andre cremeprodukter også.

MAC Cosmetics 217 Blending Brush til 180 kr.

Læbe-eyeliner-penslen

makeuppensler

Denne faste pensel er en kombipensel. Den er super god til læbestiften og lipglossen, men kan også bruges til den flydende eyeliner, så her får man faktisk to pensler i én. Fastheden gør, at den laver skarpe, præcise linjer.

Tromborg Lip Eye Pensel til 160 kr.

Tromlen

makeuppensler

Denne er fantastisk til at rede uregerlige vipper ud, så mascaraen ikke klumper alt for meget. Brug den mellem hvert lag mascara, så vipperne rettes ud, mens mascaraen er våd.

Den er også fantastisk til at rede dine bryn, når du lægger farve i dem. Påfør farven, og red den op i brynet med tromlen, det giver et naturligt fyldigt bryn.

MAC Cosmetics 204 Lash Brush til 175 kr.

Sådan rengører du dine makeuppensler

Som med alle andre redskaber du ville bruge dagligt, eller bare af og til, så kræver makeup børster og pensler også rengøring, da det naturligvis også bliver beskidt af makeup.

Men hvordan vasker man makeup børster og pensler?

Du kan vælge selv at bruge opvaskemiddel og en olie til at rengøre dine børster, eller du kan vælge den nemme metode og købe en makeup pensel rens fra mærker som bl.a. Mac Cosmetics.

Pensler og børster blødgøres under hanen. I cirkulære bevægelser køres penslen med makeup pensel rens eller opvaskemiddel ind mod hånden. Skyl efter med vand og lad pensler samt børster tørre på et håndklæde.

Læs også